doi: 10.34172/doh.2022.24

اپیدمیولوژی و بار بیماریها در سیستم سلامت

شیوع اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا در دانش ­آموزان 7 تا 12 ساله

عبدالرضا یاوری 1 ORCID logo، مریم زمانیان 2 ORCID logo، مهدی پناهیان 3* ORCID logo، اکرم ولی زاده 1 ORCID logo

1 گروه آموزشی گفتاردرمانی، دانشكده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشكی اراك، اراك، ایران
2 گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3 گروه آموزشی شنوایی شناسی، دانشكده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشكی اراك، اراك، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: aud.mahdi@yahoo.com

زمینه. بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا تا سنین پیش از دبستان یا در سال های اولیه مدرسه، شناسایی و درمان نمی شوند. لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا در دانش آموزان 7 تا 12 ساله شهر اراک انجام گردید تا با شناسایی افراد مبتلا و مداخله زود هنگام از آسیب بیشتر جلوگیری شود.

روش کار. این مطالعه مقطعی- تحلیلی بر روی 2864 دانش آموز پسر و دختر پایه تحصیلی اول تا ششم دبستان‌های شهر اراک که دارای بهره هوشی 70 و بالاتر بودند، با استفاده از پرسش نامه ASSQ و در بازه زمانی مهر 1396 تا خرداد 1397 مورد ارزیابی قرار گرفت. این پرسش نامه که در رابطه با غربالگری طیف اوتیسم است، روایی و پایایی آن توسط کاسه چی در دانشگاه علوم بهزیستی در سال 1392 در شهر تهران صورت گرفته است. افرادی که نمره 22 یا بیشتر در پرسش نامه کسب نمودند، به عنوان افراد دارای اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا شناسایی شدند.

یافته‌ها. در این مطالعه 2864 دانش آموز مقطع ابتدایی با میانگین سنی 9/16 سال (حداقل 7 سال و حداکثر 12 سال) در پایه تحصیلی اول تا ششم مورد ارزیابی قرار گرفتند. 1/7 درصد از دانش آموزان به اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا مبتلا بودند. متغیر سن با P-value=0/003 (بیشترین شیوع مربوط به گروه سنی 7 سال با میزان شیوع 3/1 درصد و کمترین شیوع مربوط به گروه سنی 8 و 9 سال با میزان شیوع 0/7 درصد) و متغیر جنسیت با P-value=0/002 (1/1 درصد از دانش آموزان پسر و 2/3 درصد از دانش آموزان دختر) در شیوع این اختلال تفاوت معنادار ایجاد نمود و شیوع این اختلال در دخترها بیشتر از پسرها بود.

نتیجه‌گیری. اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا اختلالی پنهان با میزان شیوع نسبتاً بالاست که میزان این شیوع در دختران بیشتر از پسران است. همچنین این میزان شیوع وابسته به سن نیست و در هر سنی احتمال بروز علائم این اختلال وجود دارد.

کلید واژه ها: اختلال طیف اوتیسم, غربالگري, شیوع

ثبت‌شده: 13 شهریور 1400