doi: 10.34172/doh.2022.37

اطلاعات سلامت و کتابداری پزشکی

رابطه اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار با فرسودگی شغلی در بین کتابداران دانشگاهی

لیلا صیادیان خواه 1 ORCID logo، علی حسین قاسمی 1* ORCID logo، عبدالکاظم نیسی 2 ORCID logo، فریدون آزاده 3 ORCID logo

1 گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی‌جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران
2 گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3 گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی‌ تهران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: tvahn@yahoo.com

زمینه. از عوامل مهم مؤثر بر سلامت نیروی انسانی که موجب کاهش کارآیی و اثربخشی آنان در سازمان‌های مختلف و از جمله در کتابخانه‌های دانشگاهی می‌گردد فرسودگی شغلی است. این عارضه با اثربخشی منفی موجب محرومیت کتابخانه از نیروی انسانی باتجربه، اختلال در رفع نیازهای آموزشی و اطلاعاتی کاربران کتابخانه و نهایتاً عدم موفقیت کتابخانه و سازمان متبوع در دستیابی به اهداف و مأموریت‌های پیش‌بینی‌شده می‌گردد. هدف این مطالعه شناسایی رابطه اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار با فرسودگی شغلی بود.
روش کار. مطالعه حاضر از نظر ماهیت توصیفی و به روش همبستگی و از نظر هدف کاربردی می باشد و به روش سرشماری، بر روی 126 نفر کتابدار کتابخانه‌های دانشگاه‌های دولتی اهواز (علوم پزشکی جندی‌شاپور و شهید چمران) انجام گردید. پرسشنامه كرنل (Cornell) برای سنجش میزان آسیب‌های جسمی ناشی از کار و پرسشنامه مسلاچ (Maslach) برای سنجش میزان فرسودگی مورد استفاده قرار گرفته است. تحلیل داده‌ها در دو بخش آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون‌های گروه t، همبستگی پیرسون) انجام شد. سطح معناداری برابر 5 صدم در نظر گرفته شده است.
یافته‌ها. یافته‌ها حاکی از آن است که میزان اختلالات اسکلتی -عضلانی کلی (32/96) و فرسودگی شغلی کلی (1/72) پایین‌تر از میانگین جامعه بوده است. بالاترین میزان اختلالات اسکلتی– عضلانی در ناحیه گردن (78/9 درصد) و کم‌ترین میزان درقسمت تحتانی پا (37/8 درصد) بوده است. همچنین، بین کتابداران زن و مرد دانشگاه‌های دولتی اهواز در متغیرهای اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار و فرسودگی شغلی تفاوت معناداری وجود ندارد.
نتیجه‌گیری. به‌ طور کلی اختلالات اسکلتی- عضلانی با تمام ابعاد فرسودگی شغلی به جز عملکرد فردی، رابطه مثبت دارد و با بالا رفتن میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی، میزان فرسودگی شغلی نیز افزایش می‌یابد.

کلید واژه ها: اختلالات اسکلتی- عضلانی, فرسودگی شغلی, کتابخانه‌های دانشگاهی, کتابداران

ثبت‌شده: 07 تیر 1400
بازنگری: 16 بهمن 1400