doi: 10.34172/doh.2022.31

مدیریت در سیستم سلامت

مقایسه الگوی تجویز آنتی بیوتیک های پروفیلاکسی در بخش جراحی عمومی با دستورالعمل استاندارد

حسن جعفری 1 ORCID logo، محمد زارع زاده 1 ORCID logo، فاطمه مجلل نجار 2 ORCID logo، سمیه دره شیری 3* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات مدیریت و سیاست گذاری سلامت، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
2 متخصص طب اورژانس، بیمارستان شهید صدوقی یزد، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3 گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: S.95.Darehshiri@gmail.com

زمینه. تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی قبل از عمل جراحی، یکی از راه های پیشگیری از عفونت محل جراحی می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه الگوی تجویز آنتی بیوتیک های پروفیلاکسی با دستورالعمل استاندارد (راهنمای عملی) در بخش جراحی عمومی بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد.
روش کار. این مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شد. جامعه مورد مطالعه بیماران بستری در بخش جراحی عمومی بیمارستان شهید صدوقی یزد بود که در سال 1398 جهت انجام اعمال جراحی ذکر شده در راهنمای بالینی، آنتی بیوتیک پروفیلاکسی دریافت نموده بودند. نمونه ها به صورت تصادفی طبقه‌ای براساس جدول مورگان و کرجسی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار و آزمون آماری کای اسکوئر در نرم افزار SPSS-23 صورت گرفت.
یافته‌ها. از 236 پرونده بررسی شده، 27/1 درصد در زمان تجویز، 39/4 درصد در نوع آنتی بیوتیک پروفیلاکسی تجویزی قبل از عمل و 58 درصد در طول مدت تجویز آنتی بیوتیک بعد از عمل (حداکثر 24 ساعت بعد از عمل) با راهنمای عملی مطابقت داشتند. هم چنین بین نوع آنتی بیوتیک پروفیلاکسی مصرفی قبل از عمل و نوع آنتی‌بیوتیک تجویزی قبل از عمل براساس راهنمای بالینی رابطه معناداری برقرار است، بدین مفهوم که بیشترین میزان رعایت استاندارد در نوع آنتی بیوتیک تجویزی قبل از عمل مربوط به سفازولین می باشد.
نتیجه‌گیری. مهم ترین علل ناهمخوانی تجویز آنتی بیوتیک های پروفیلاکسی با دستورالعمل استاندارد را می توان زمان نامناسب تجویز آنتی بیوتیك پیشگیرانه و استفاده از آنتی بیوتیک هایی که در راهنمای بالینی توصیه نشده است، نام برد. اطلاع رسانی و آموزش محتوای دستورالعمل ابلاغی، برقراری سیستم نظارت و مشارکت هر چه بیشتر داروخانه بیمارستان در توزیع دارو، می تواند بر تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی مؤثر باشد.

کلید واژه ها: آنتی بیوتیک پروفیلاکسی, راهنمای عملی, دستورالعمل استاندارد, تجویز نامناسب دارو, بخش جراحی, بیمارستان

ثبت‌شده: 11 اسفند 1400
بازنگری: 03 خرداد 1401