doi: 10.34172/doh.2023.10

پیشگیری از بیماریها

ریسک درک شده و پذیرش واکسن کووید 19: یک پیمایش در شمال‌غرب ایران

حسن محمدی 1 ORCID logo، فراز آرمان منش 1 ORCID logo، فریبا حیدری 1,2* ORCID logo

1 گروه پزشکی اجتماعی و خانواده، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Fariba_heidari@hotmail.com

زمینه. بیماری کرونا ویروس 2019 (کووید-19) همچنان یک مشکل سلامت عمومی در دنیا، مخصوصاً در کشورهای با درآمد کم و متوسط می‌باشد. تردید در واکسیناسیون می‌تواند باعث کندی اثر برنامه‌های واکسیناسیون جمعی گردد. هدف ما در این مطالعه بررسی تعیین­ گرهای پذیرش واکسن کووید-19 و ارتباط آن با ریسک درک شده کووید-19 در شمال‌غرب ایران در اوایل شروع برنامه واکسیناسیون در ایران بود.
روش کار. این پیمایش مقطعی در شهر تبریز در شمال‌غرب ایران در خرداد 1400 انجام شده است و 500 نفر با سن 18 تا 64 سال وارد مطالعه گردید. داده­ های مطالعه شامل متغیرهای دموگرافیک، عفونت کووید-19 قبلی در شرکت­ کننده، تاریخچه عفونت کووید و مرگ در اعضاء خانواده فرد شرکت­ کننده، ریسک درک شده کووید-19 و پذیرش واکسن کووید بودند. داده­ ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 16 آنالیز شدند. آزمون‌های تی مستقل و رگرسیون لجیستیک بکار گرفته شدند.
یافته‌ها. میزان پذیرش، شک و رد واکسن کووید-19 به­ ترتیب توسط 232 (46/4 درصد)، 129 (25/8 درصد) و 139 (27/8 درصد) گزارش شد. آنالیز رگرسیون چندمتغیره نشان داد که سن، تحصیلات، سطح شغلی، و ریسک درک­ شده کووید-19 به طور معنی­ داری با پذیرش واکسن کووید-19 ارتباط داشتند.
نتیجه‌گیری. میزان پذیرش واکسن کووید-19 در جمعیت مورد مطالعه در اوایل شروع برنامه واکسیناسیون ایده‌آل نبود و حدود نصف افراد تمایل به دریافت واکسن را گزارش نمودند. افراد با تحصیلات پایین، سطح ریسک درک شده پایین­ تر و جوان­ تر می­ توانند گروه‌های پرخطر برای تردید یا رد واکسن کووید-19 در نظر گرفته شوند.

کلید واژه ها: کووید-19, واکسن, رد, پذیرش, ریسک

ثبت‌شده: 27 فروردین 1401