doi: 10.34172/doh.2023.11

اطلاعات سلامت و کتابداری پزشکی

بررسی الگوی مدیریت دانش در نظام مراقبت­های اولیه بهداشتی شهر تبریز در برنامه پیشگیری از خودکشی

لیلا بنی فاطمه 1 ORCID logo، مصطفی فرح بخش 2 ORCID logo، صدیقه محمد اسماعیل 1* ORCID logo

1 گروه علم اطلاعات و مدیریت دانش، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2 مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: m.esmael2@gmail.com

زمینه. مدیریت دانش شامل دسترسی به منابع، روش انتقال تجارب ارائه­ دهندگان خدمت، روش جمع­ بندی و تحلیل تجارب، تحلیل رویکرد ذخیره ­سازی و گزارش و رویکرد به اشتراک­ گذاری دانش تولید شده است. موفقیت در زمینه مدیریت دانش نیازمند ایجاد یک محیط جدید کاری می ­باشد که دانش و تجربه بتوانند به راحتی تسهیم شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی مدیریت دانش در نظام مراقبت­ های اولیه بهداشتی شهر تبریز در حیطه پیشگیری از خودکشی انجام گرفت.
روش کار. این مطالعه یک پژوهش توصیفی و از نـوع مقطعـی بود که در سال 1401 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه ارائه دهندگان مراقبت­ های بهداشتی درمانی در برنامه پیشگیری از خودکشی در نظام مراقبت­ های اولیه بهداشتی شهر تبریز بودند. برای جمع ­آوری داده ­ها پرسشنامه دموگرافیکی براساس سن، شغل، جنسیت، تحصیل، سابقه کار و محل کار تهیه و همراه مقیاس اصلی پرسشـنامه مدیریت دانش لاوسون استفاده شـد. داده­ های حاصل در نرم­ افزار SPSS نسخه 21 وارد شد. برای گزارش داده ­ها از میانگین و شاخص پراکندگی استفاده شد. برای مقایسه گروه­ ها از آزمون T مستقل، کای اسکویر و ANOVA استفاده شد.
یافته‌ها. 270 نفر پرسشنامه را تکمیل نمودند. بیشتر شرکت­ کنندگان با 47/3 درصد (124 نفر) مراقب سلامت و کمترین پزشکان خانواده 8 درصد (21 نفر) بودند. 9/9 درصد شرکت­ کنندگان مرد و 90/1 درصد آنها زن بودند. میانگین سنی شرکت­ کنندگان در این مطالعه 8/42 ±40 سال و میانگین سابقه کار 14/7±9/1 سال می­باشد. نتایج این مطالعه نشان داد از دیدگاه ارایه­ دهندگان مراقبت­ های مرتبط با خودکشی مؤلفه‌های مختلف مدیریت دانش در نظام مراقبت­ های اولیه بهداشتی شهر تبریز در حدود 46/5 درصد بود. این درصد در بین مردان مورد مطالعه 52/5 و در بین زنان 45/9 درصد می­ باشد. در شاخص وضعیت مدیریت دانش، ارتباط معنی­ دار بین مرد و زن وجود داشت.
نتیجه‌گیری. دانش و استفاده از فرآیند مدیریت دانش در حیطه برنامه پیشگیری از خودکشی در سطح پایین تر از متوسط قرار داشت. جهت كاربرد مدیریت دانش در نظام مراقبت­ های اولیه بهداشتی در برنامه پیشگیری از خودکشی لازم اسـت كه مدیـریت دانـش در رسالت، چشم ­انداز، برنامه­ های استراتژیك و فرآیندهای کاری این نظام به­ عنوان یك اصل مهم لحاظ شود.

کلید واژه ها: پیشگیری اولیه, خودکشی, مدیریت دانش, مراقبت های اولیه بهداشتی

ثبت‌شده: 02 مهر 1401