doi: 10.34172/doh.2023.08

مشارکت جامعه و مشارکت بین بخشی در سیستم سلامت

ارائه الگوی توسعه مشارکت‌های عمومی- خصوصی نظام سلامت از طریق گفتگوی دهان‌به‌دهان الکترونیکی

علی امیرحسینی 1 ORCID logo، حسین شیرازی 2* ORCID logo، میثم شفیعی رودپشتی 3 ORCID logo، حسین جنتی فر 2 ORCID logo

1 دانشکده علوم انسانی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
2 گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
3 گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه تهران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Hossein.shirazi63@gmail.com

زمینه. هدف این پژوهش طراحی الگوی توسعه مشارکت‌های نظام سلامت از طریق بکارگیری گفتگوی دهان‌به‌دهان الکترونیکی است. این موضوع از مباحث روز و مورد توجه محققان و مدیران بخش‌های دولتی و خصوصی کشور است.
روش کار. این مطالعه از نوع کیفی و با استفاده از روش فراترکیب و تکنیک دلفی انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها، مطالعات کتابخانه‌ای و بررسی مقالات مرتبط با پیشینه پژوهش است. ابتدا اطلاعات و یافته‌های مرتبط از پایگاه‌های علمی معتبر داخلی و خارجی به روش فراترکیب استخراج، سپس از طریق پرسشنامه به نظرخواهی پنل خبرگان گذاشته شد. پس از دو مرحله نظرخواهی، یافته‌های اولیه پالایش و کد‌های غیرضرور ادغام یا حذف و در نهایت مولفه‌ها و شاخص‌های موثر بر توسعه مشارکت‌های نظام سلامت از طریق گفتگوی دهان ­به ­دهان شناسایی و دسته‌بندی ‌شدند.
یافته‌ها. از بین 66 کد اولیه استخراج شده به روش فراترکیب، پنل خبرگان به روش دلفی تعداد 36 شاخص نهایی را شناسایی و در قالب3 مقوله و 9 مولفه شامل؛ عوامل ایجاد با مولفه‌های (ساختاری و زمینه‌ای، اقتصادی و مالی، ارتباطی و تعاملی)، عوامل انتشار با مولفه‌های (سازمانی و نهادی، حقوقی و قراردادی، آگاه‌سازی و اعتمادسازی)، عوامل تاثیر با مولفه‌های (قانونی و نظارتی، فنی و تخصصی، مقبولیت و اثربخشی) دسته‌بندی کردند.
نتیجه‌گیری. در پژوهش حاضر، الگو و دیدگاه جدیدی در توسعه مشارکت‌های نظام سلامت از طریق گفتگوی دهان­ به ­دهان الکترونیکی ارائه شد تا از طریق بکارگیری ابزارهای جدید بازاریابی و تکنولوژی‌های روز، ظرفیت‌های عظیم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بخش‌های دولتی، خصوصی و خیریه جهت توسعه بهداشت و درمان استفاده گردد.

کلید واژه ها: نظام سلامت, مشارکت‌ عمومی- خصوصی, گفتگوی دهان به دهان الکترونیکی, روش فراترکیب, تکنیک دلفی

ثبت‌شده: 23 آذر 1401
بازنگری: 09 دی 1401