doi: 10.34172/doh.2023.20

مدیریت در سیستم سلامت

مروری

کاربردهای پزشکی از راه دور در مراقبت‌های بهداشتی اولیه هنگام وقوع بحران: یک مرور حیطه‌ای

سپهر متانت 1 ORCID logo، فاطمه کاظمی 2 ORCID logo، شبنم افراز 3 ORCID logo، مهدیه حیدری 3,4* ORCID logo

1 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2 گروه مدیریت پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3 گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4 معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: mheydari@razi.tums.ac.ir

مراقبت‌های بهداشتی اولیه در زمان وقوع بحران بهداشتی می‌توانند دچار اختلال شوند. در این شرایط فناوری پزشکی از راه دور، می تواند ارائه خدمات بهداشتی را تسهیل کند. هدف پژوهش حاضر شناسایی کاربردهای پزشکی از راه دور در مراقبت‌های بهداشتی اولیه هنگام وقوع بحران‌ها می‌باشد.این پژوهش با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مطالعات به صورت نظام‌مند در پایگاه‌های اطلاعاتی «SID»، «MEDLINE» ،«PubMed» ، «Embase»، «Web of Science» و «Magiran» با کلیدواژه‌های مناسب در سه گروه «دورا پزشکی»، «مراقبت‌های بهداشتی اولیه» و «بحران‌های سلامت» جستجو و به تعداد 2949 مطالعه غربالگری شدند. تعداد 76 مطالعه شرایط ورود به پژوهش را داشتند. در نهایت، مطالعات با روش تحلیل چهارچوبی در نرم‌افزار MAXQDA تحلیل شدند. تعداد 47 کاربرد برای پزشکی از راه دور در مراقبت های بهداشتی اولیه در شرایط بحرانی به دست آمد که در 6 حیطه شامل مشاوره از راه دور، آموزش الکترونیکی، پایش از راه دور، منبع اطلاعات پزشکی، تصمیم یاری و خود مدیریتی بیماران طبقه بندی گردید. از پرتکرارترین کاربردهای پزشکی از را دور می‌توان ویزیت های غیر حضوری، مشاوره بیماران، آموزش بیماران در منزل، غربالگری توسط ارائه‌دهنده‌، خود مدیریتی در بیماری کووید 19، حمایت‌های روانی و اجتماعی بیماران را نام برد.فناوری پزشکی از راه دور امکان کنترل و مدیریت بحران های ایجاد شده در زمینه بهداشت و درمان را تسهیل می کند و با بهبود دسترسی، ارتقا تعاملات بین متخصصین مناطق روستایی و مراکز شهری، کاهش هزینه‌ها، کاهش مرگ و میر و ناتوانی؛ مزایای اجتماعی-اقتصادی برای بیماران، ارائه دهندگان و سیستم سلامت را فراهم می کند.

کلید واژه ها: بحران, مراقبت های بهداشتی اولیه, پزشکی از راه دور( تله مدیسین)

ثبت‌شده: 23 آذر 1401
بازنگری: 25 بهمن 1401