doi: 10.34172/doh.2020.15

کیفیت در ارائه خدمات سلامت

موانع و چالشهای ارزیابی عملکرد بهورزان در برنامه غربالگری فشارخون بالا و دیابت: تحلیل محتوای کیفی

رحیم خدایاری زرنق 1 ORCID logo، زین العابدین تاری نژاد 2، کمال قلی پور 1 ORCID logo، بهروز فتحی 1*

1 گروه مدیریت و سياستگذاری سلامت، قطب علمی و آموزشی مدیریت سلامت ایران. دانشكده مدیریت و اطلاع رسانی پزشكی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه آموزشی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: fathib@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: با توجه به اجراي طرح كشوري كنترل و پيشگيري از فشارخون بالا و دیابت، ارزیابی و پايش مراحل اجراي آن، از اهميت ويژه اي برخوردار است. این مطالعه با بررسی نظرات و تجربیات افراد درگیر در برنامه با هدف شناسایی چالش های ارزیابی عملکرد بهورزان در زمینه ی غربالگری فشارخون و دیابت و ارائه ی راهکارهای اصلاحی اجرا شد.

مواد و روش ها: مطالعه از نوع تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قراردادی است که بخشی از یک مطالعه چند مرحله ای می باشد که در سال 1396 در شبکه بهداشت و درمان شهرستان اهر انجام شد. مشارکت کنندگان به روش نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند. داده ها از طریق سه بحث گروهی متمرکز جمع آوری شد.

يافته ها: 27 نفر از بهورزان، مربیان ناظر و کارشناسان ستادی درگیر در برنامه فشار خون و دیابت برای مطالعه انتخاب شدند. مفاهیم استخراج شده از نظرات مشکلات مربوط به ارزیابی برنامه غربالگری دیابت و فشارخون بالا در چهار قسمت شامل مشکلات زمینه ای، مشکلات ساختار، فرایند و نتایج ارزیابی عملکرد دسته بندی شد.

نتيجه گيري: براساس یافته های مطالعه علیرغم موفقیت در پیشگیری و کنترل دیابت، سیستم مراقبت بهداشتی اولیه ایران به خاطر فقدان یک برنامه ملی با رهنمودهای کامل و جامع در کاهش و کنترل فشارخون و دیابت با چالش هایی روبروست. عمده ی این چالش ها به فرایند ارزیابی عملکرد کارکنان مربوط است. یافته های این مطالعه به مدیران کمک می کند تا برای حل مشکلات سیستم ارزیابی عملکرد اقدام کنند.

کلید واژه ها: ارزیابی عملکرد کارکنان, تحلیل محتوای قراردادی, بهورز, فشار خون, دیابت

ثبت‌شده: 26 تیر 1398
پذیرفته‌شده: 11 شهریور 1398