doi: 10.34172/doh.2020.16

اقتصاد سلامت

دیدگاه کارکنان و کارشناسان امور مالی بیمارستانها در خصوص چگونگی مدیریت هزینه های بیمارستان: یک مطالعه کیفی

شهناز علیان عجم 1 ORCID logo، علیرضا قاسمی زاد 1* ORCID logo، عباس قلتاش 2 ORCID logo

1 گروه مدیریت آموزشی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2 دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Ghasemizad@kau.ac.ir

زمينه و اهداف: مدیریت هزینه ها به منظور ارائه ی خدمات باکیفیت در محیط رقابتی و کسب رضایت مشتری یکی از اهداف مهم در سازمان های موفق است، اما این هدف چالش های بزرگی پیش روی مدیران سازمان ها قرار می دهد. هدف مطالعه شناسایی راهکار مناسب برای مدیریت هزینه ها در بیمارستان ها بود.

مواد و روش ها: این پژوهش به صورت کیفی و به روش پدیدارشناسی انجام و نمونه گیري آن به شکل هدفمند صورت پذیرفت. مشارکت کنندگان از میان مسئولین و کارشناسان آگاه به مدیریت هزینه و امور مالی بیمارستان توحید استان بوشهر انتخاب شدند. ابزار جمع آوري داده ها، مصاحبه و سؤالات به شکل عمیق و باز بوده و تجزیه و تحلیل داده ها براساس روش آلن و جیسون (Ellen & Jason) صورت گرفت. اعتباریابی و تعیین صحت از روش قابلیت باورپذیری، قابلیت انتقال پذیری، قابلیت اطمینان پذیری و قابلیت تأییدپذیری انجام شد.

يافته ها: حیطه ی مدیریت هزینه های بیمارستان در قالب 30 زیرمضمون و 7 مضمون ظهور یافت. مضامین به دست آمده عبارت بودند از: مفاهیم شناسایی کانون های هزینه بر، فرهنگ سازی مدیریت هزینه، وضع قوانین و مقررات داخلی، نظارت و کنترل، استقرار سیستم هزینه یابی، تشکیل کارگروه و برنامه ریزی عملیاتی.

نتيجه گيري: نتایج این مطالعه نشان داد مدیریت هزینه ها در بیمارستان ها با شناسایی کانون های هزینه بر،آغاز و با اجرای برنامه های فرهنگ-سازی در مصرف و صرفه جویی و ابلاغ دستورالعمل ها و ایجاد برنامه های کنترلی و نظارت از سوی مدیریت ارشد بیمارستان شکل می گیرد.

کلید واژه ها: مدیریت هزینه, بیمارستان, پدیدارشناسی, مطالعه کیفی

ثبت‌شده: 19 خرداد 1398