مجله تصویر سلامت. 1391؛3(3): 3-10.

اقتصاد سلامت

بررسي وضعيت فرايندهاي اداري - مالي دانشکده بهداشت و تغذيه تبريز با استفاده از تکنيک مستندسازي و تحليل فرايند در سال 91

جعفر صادق تبریزی، سپیده سادات هاشمی فرهمند*، فرید غریبی
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: s.hashemifarahmand@yahoo.com

زمينه و اهداف : امروزه اهميت ارتقاي فرآيندها در تعالي سازماني و نيز جايگاه سيستم هاي پشتيباني در اداره امور سازمان ها بر كسي پوشيده نيست. بر اين اساس، مطالعه حاضر درصدد بررسي وضعيت فرايندهاي اداري- مالي دانشکده بهداشت و تغذيه تبريز با استفاده از تکنيک مستندسازي و تحليل فرايند در سال 91 مي باشد.

مواد و روش ها : اين مطالعه از نوع کيفي بوده و در سال 1391 به انجام رسيد. داده هاي مورد نياز پژوهش از طريق مصاحبه با صاحبان فرايند و نيز مشاهده مستقيم پژوهشگران به دست آمد. در مرحله اول فرآيندهاي امور اداري- مالي مستندسازي شدند که براي اين نمودارهاي قالبي و جريان فرآيند براي آنها ترسيم گرديد و سپس با همکاري نزديک تيمي متشکل از پژوهشگران و مسئولين اجراي هر فرايند مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت و نمودار جريان فرآيند پيشنهادي براي آن ها ترسيم شد. در ادامه، تمامي فرآيندها با استفاده از جدول ماتريس از لحاظ سطح عملکردي مورد مقايسه قرار گرفته و ده فرآيند با پايين ترين کيفيت براي انتخاب اولويت مداخله، در جدول ماتريس اولويت بندي شدند.

يافته ها : در اين مطالعه 35 فرآيند بخش هاي امور عمومي، کارگزيني، دبيرخانه، بايگاني، انبارداري، حسابداري، اموال، خدمات و کارپردازي مستندسازي گرديد و بر اساس ماتريس مقايسه عملکردي، فرآيند "تهيه سند هزينه" در بخش حسابداري به عنوان مشکل دار ترين فرآيند انتخاب گرديد. در ماتريس اولويت مداخله نيز فرآيند "درخواست خريد کالا" به عنوان اولين اولويت مداخله ارزيابي شد.

بحث و نتيجه گيري : نتايج مطالعه حاکي از آن است که اکثريت فرايند ها، داراي مشکلاتي در طراحي و اجرا مي باشند و بازنگري و اصلاح آنان نويد بخش بهبود مستمر کيفيت در عرصه مطالعه و جلوگيري از هدر رفت منابع مختلف سازماني خواهد شد. همچنين به دليل ماهيت چند بخشي بودن غالب فرايندها، نياز بيش از پيش به اصل هماهنگي بين واحدها و سطوح مختلف به وضوح احساس مي شد.

کلید واژه ها: مستند سازی, اولویت بندی فرایندها, بخش اداری مالی

انتشار الکترونیکی: 30 آذر 1391