چکیده
زمينه و اهداف : پزشك خانواده در رأس تيم سلامت مسئوليت نظارت بر بهداشتي بودن آب شرب،مراكز تهيه و توزيع موادخوردني، آشاميدني و آرايشي و بهداشتي عهده دار است. اين پژوهش با هدف بررسي تاثير اجراي طرح پزشک خانواده بر مديريت موارد فوق در دانشگاه علوم پزشکي تبريز در خلال سالهاي 1382 تا 1389 اجرا گرديده است.
مواد و روش ها : در اين مطالعه توصيفي- مقطعي سه مرکز بهداشتي و درماني ازسه شهرستان به عنوان نمونه انتخاب و داده ها از پرونده هاي بهداشت محيط در دو مقطع قبل و بعد از اجراي پزشک خانواده بصورت تمام شماري در مورد آب و نمونه گيري در مورد عرضه كنندگان مواد خوراكي آشاميدني و بهداشتي جمع آوري و در نرم افزار 16 spss تجزيه و تحليل شدند.
يافته ها : در اين مطالعه، در مقطع بعد از اجراي طرح پزشک خانواده فرايندهاي کنترلي آب آشاميدني در بعد کلرسنجي تقريبا دوبرابر و در نمونه برداري هاي ميکروبي از آب نيز به يک و نيم برابر افزايش يافته است. يافته ها بهبود مديريت بهداشتي آب آشاميدني وتا حدودي مراكز تهيه و توزيع مواد خوردني، آرايشي را بعد از اجراي طرح پزشک خانواده نشان مي دهند .
بحث و نتيجه گيري : با وجود بهبود حيطه هاي کنترل بهداشتي آب آشاميدني در مقاطع بعد از اجراي طرح پزشک خانواده،بازنگري در شرح وظايف و چک ليست ارزشيابي فعاليت پزشکان خانواده در حيطه هاي آب آشاميدني و مراكز عرضه مواد خوردني، آرايشي و بهداشتي ضروري به نظر مي رسد.