چکیده
استويا ربوديانا برتوني درختچه اي چند ساله بومي جنوب آمريکا است که از دوران باستان براي مقاصد مختلف در سراسر جهان مورد استفاده قرار مي گرفته است. عصاره استويا، حاوي سطوح بالايي از ترکيبات شيرين کننده با عنوان گليکوزيدهاي استويول مي باشد که علاوه بر شيرين کنندگي (در حدود 300 بار شيرين تر از ساکاروز) داراي خواص آنتي اکسيداني، ضد ميکروبي و ضد قارچي نيز هستند. استويوزيد و ربوديوزيد A ترکيبات اصلي اين گياه با قدرت شيرين کنندگي هستند که حتي تا دماي C°200 مقاوم به حرارتند که اين خاصيت استفاده از اين گليکوزيدها را در غذاهايي که نياز به پخت دارند مناسب مي کند. گليکوزيدهاي استويول به عنوان شيرين کننده کم کالري در نوشيدني هاي ميوه اي و شيري، دسر، ماست، شيريني جات و ترشي جات مورد استفاده قرار مي گيرند. همچنين از عصاره اين گياه به عنوان شيرين کننده سرسفره استفاده مي شود. برگ استويا داراي خواص برتر عملکردي و حسي نسبت به بسياري ديگر از شيرين کننده ها است و به احتمال زياد در آينده مي تواند به عنوان منبع اصلي شيرين کنندگي با قدرت بالا و ايمن براي استفاده در بازار مواد غذايي تبديل شود.
کلید واژه ها: استويا ربوديانا برتوني, شيرين کننده طبيعي, مواد غذايي, اثرات سلامت زايي