مجله تصویر سلامت. 1394؛6(2): 16-25.

اپیدمیولوژی و بار بیماریها در سیستم سلامت

بررسي رابطه توانمندي روانشناختي کارکنان حوزه ستادي دانشگاه علوم پزشکي تبريز با سلامت رواني آنان

قادر پرشک*، اسداله خدیوی
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Ghparshak1352@yahoo.com

زمينه و اهداف : هدف اصلي تحقيق حاضر تعيين رابطه توانمندي روان¬شناختي کارکنان حوزه ستادي دانشگاه علوم پزشکي تبريز با سلامت رواني آنان است. جامعه آماري اين تحقيق تمامي کارکنان شاغل در حوزه ستادي دانشگاه علوم پزشکي تبريز به تعداد 215 نفر است که در سال 93 در آن جا اشتغال دارند.

مواد و روش ها : روش نمونه گيري پژوهش نمونه گيري تصادفي طبقه اي نسبي مي باشد که حجم نمونه آماري با استفاده از جدول مورگان 170 نفر به دست آمد که به تناسب کارکنان زن 80 نفر و مرد 90 نفر انتخاب شده اند. اين تحقيق از نظر روش پژوهش توصيفي - همبستگي و از لحاظ هدف کاربردي مي باشد. براي گرد آوري داده ها از پرسشنامه استاندارد توانمندي روان شناختي (PEQ) و پرسشنامه استاندارد سلامت رواني (G.H.Q) استفاده شده است.

يافته ها : تجزيه و تحليل داده ها نشان مي دهد که بين سه مؤلفه توانمندي روان شناختي (شايستگي حق انتخاب و اعتماد) با سلامت رواني رابطه معني داري وجود دارد. اما بين مؤلفه هاي احساس مؤثر بودن، احساس معني دار بودن با سلامت رواني رابطه معني داري وجود ندارد. همچنين مطابق رگرسيون چند متغيره انجام يافته نشان مي دهد که مؤلفه هاي احساس شايستگي، اعتماد و حق انتخاب بر سلامت رواني تأثير معني‌داري دارند و بر اساس بتاي استاندارد شده مشاهده مي شود که به ترتيب حق انتخاب، احساس شايستگي و اعتماد بيشترين تأثير را بر سلامت رواني کارکنان دارند.

بحث و نتيجه گيري : سلامت رواني به نحوه تفکر، احساس و عمل اشخاص بستگي دارد. به طور کلي افرادي که از سلامت رواني برخوردار هستند، نسبت به زندگي نگرش مثبت دارند. آماده برخورد با مشکلات زندگي هستند. در مورد خود و ديگران احساس خوبي دارند. در محيط کار و روابط شان مسئوليت پذير مي باشند. در اين پژوهش توانمندي روان شناختي کارکنان حوزه ستادي دانشگاه علوم پزشکي تبريز مي تواند سلامت رواني آنان را پيش بيني کند.

کلید واژه ها: توانمندي روان شناختي, سلامت رواني, دانشگاه علوم پزشکي تبريز

انتشار الکترونیکی: 20 شهریور 1394