چکیده
زمينه و اهداف : سرطان پستان يکي از سرطان هاي شايع در بين زنان مي باشد که با تشخيص به موقع آن، شانس بهبودي به ميزان زيادي افزايش مي يابد. خودآزمايي پستان از جمله راهکارهاي تشخيص و غربالگري زود هنگام سرطان پستان مي باشد. هدف از مطالعه حاضر تعيين آگاهي، نگرش و عملکرد زنان شاغل در دانشکده علوم پزشکي شهرستان خلخال از خودآزمايي پستان و ارتباط آن با برخي از مشخصات فردي مي باشد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر يک مطالعه توصيفي تحليلي است که بر روي 300 زن شاغل در دانشکده علوم پزشکي خلخال انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته چهار قسمتي مشتمل بر مشخصات فردي و اجتماعي، سؤالات مربوط به آگاهي، نگرش و عملکرد مي باشد. داده ها پس از جمع آوري با استفاده از نرم افزار SPSS13 تجزيه و تحليل شد.
يافته ها: نتايج نشان داد که سطح آگاهي، نگرش و عملکرد اکثريت زنان از خودآزمايي پستان نسبتاٌ خوب (به ترتيب 56.5 ، 53.6 و 84.70 درصد) مي باشد. همچنين ارتباط آماري معني داري بين آگاهي، نگرش و عملکرد با رشته تحصيلي شرکت کنندگان ديده شد (0.001 >P).
بحث و نتيجه گيري : مجموع يافته هاي مطالعه نشان داد که اکثريت زنان شاغل در دانشکده علوم پزشکي خلخال از آگاهي، نگرش و عملکرد نسبتا خوبي از خودآزمايی پستان برخوردار مي باشند. اما با توجه به نقش کارکنان بهداشتي در آموزش و ارتقاء سلامت جامعه، پيشنهاد مي شود تدابيري جهت رسيدن آگاهي، نگرش و عملکرد اين قشر نسبت به خودآزمايی پستان به سطح مطلوب و ايده آل انديشيده شود.