چکیده
زمينه و اهداف
مشارکت دولتی- خصوصی میتواند منجر به افزایش کارایی، برابری، مسئولیتپذیری، کیفیت و دسترسی به خدمات در نظام سلامت شود. این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه مدیران سلامت در خصوص مزایا، معایب و موانع مشارکت دولتی- خصوصی در ارائه خدمات مراقبتهای بهداشتی اولیه انجام گرفت.
مواد و روش ها
مطالعهی حاضر یک مطالعه کمی و کیفی است که در سال 1399 در دو بخش صورت گرفت. بخشی از فرآیند طراحی پرسش نامه در بخش کیفی مطالعه انجام گرفت. در مرحله اول بخش کمی، روایی و پایایی پرسش نامه برآورد گردید و در مرحله دوم این بخش، مزایا، معایب و موانع مشارکت دولتی- خصوصی با تکمیل 100 پرسش نامه توسط مدیران حوزه سلامت شناسایی گردید. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار Stata ویرایش 14 تجزیه و تحلیل گردید.
يافته ها
مهم ترین مزایای مشارکت دولتی- خصوصی در ارائه خدمات مراقبتهای بهداشتی اولیه از نظر مدیران سلامت شامل تأمین منابع مالی پروژههای سلامت در ارائه خدمات بهداشتی با میانگین 4/02 و انحراف معیار 1/00 و بالا بودن کارایی فنی و مدیریتی در بخش خصوصی با میانگین 3/90 و انحراف معیار 0/60 میباشند. عدم پوشش کامل خدمات مراقبتهای اولیه بهداشتی و خروج از عدالت اجتماعی با میانگین نمره 3/99 و انحراف معیار 0/92 و کاهش امنیت شغلی منابع انسانی در بخش خصوصی با میانگین نمره 3/97 و انحراف معیار 0/9 مهمترین معایب مشارکت دولتی- خصوصی میباشند. نواقص قانونی، نظارتی، قوانین دستوپا گیر و گاهی متضاد در مشارکت با بخش خصوصی با میانگین نمره 4/06 و انحراف معیار 0/60 و عدم وجود ریسک پذیری در مديران حوزه سلامت در مشارکت با بخش خصوصی با میانگین نمره 4/05 و انحراف معیار 0/61 مهم ترین موانع مشارکت دولتی- خصوصی محسوب میشوند.
نتيجه گيري
تأمین مالی پروژههای مشارکتی مراقبتهای اولیه بهداشتی دولتی مهم ترین مزیت و عدم پوشش کامل خدمات مراقبتهای اولیه بهداشتی جهت کلیه گیرندگان خدمات و خروج از عدالت اجتماعی مهم ترین عیب و نواقص قانونی، نظارتی، قوانین دست و پا گیر و گاهی متضاد در مشارکت مهم ترین مانع مشارکت محسوب میشود. مشارکت موفق رويكردي است كه میتواند باعث كاهش هزينه، كسب رضايت و بهرهوری در بخش بهداشت و درمان شود.