doi: 10.34172/doh.2021.25

مدیریت در سیستم سلامت

بررسی دیدگاه مدیران حوزه سلامت در خصوص مهم ترین مزایا، معایب و موانع مشارکت دولتی- خصوصی در ارائه خدمات مراقبتهای بهداشتی اولیه

عباس مرادی فراهانی 1 ORCID logo، سعاد محفوظ پور 2* ORCID logo، سمیه حسام 1 ORCID logo، شقایق وحدت 1 ORCID logo، مهدی جعفری 3 ORCID logo

1 گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، تهران، ایران
2 مرکز تحقیقات ارتقا ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران و دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، تهران، ایران
3 گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: smahfoozpour@yahoo.com

زمينه و اهداف
مشارکت دولتی- خصوصی می‌تواند منجر به افزایش کارایی، برابری، مسئولیت‌پذیری، کیفیت و دسترسی به خدمات در نظام سلامت شود. این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه مدیران سلامت در خصوص مزایا، معایب و موانع مشارکت دولتی- خصوصی در ارائه خدمات مراقبت‌های بهداشتی اولیه انجام گرفت.

مواد و روش­ ها
مطالعه‌ی حاضر یک مطالعه کمی و کیفی است که در سال 1399 در دو بخش صورت گرفت. بخشی از فرآیند طراحی پرسش­ نامه در بخش کیفی مطالعه انجام گرفت. در مرحله اول بخش کمی، روایی و پایایی پرسش ­نامه برآورد گردید و در مرحله دوم این بخش، مزایا، معایب و موانع مشارکت دولتی- خصوصی با تکمیل 100 پرسش­ نامه توسط مدیران حوزه سلامت شناسایی گردید. اطلاعات جمع‌آوری ‌شده با استفاده از نرم‌افزار Stata ویرایش 14 تجزیه ‌و تحلیل گردید.

يافته ­ها
مهم ترین مزایای مشارکت دولتی- خصوصی در ارائه خدمات مراقبت‌های بهداشتی اولیه از نظر مدیران سلامت شامل تأمین منابع مالی پروژه‌های سلامت در ارائه خدمات بهداشتی با میانگین 4/02 و انحراف معیار 1/00 و بالا بودن کارایی فنی و مدیریتی در بخش خصوصی با میانگین 3/90 و انحراف معیار 0/60 می‌باشند. عدم پوشش کامل خدمات مراقبت‌های اولیه بهداشتی و خروج از عدالت اجتماعی با میانگین نمره 3/99 و انحراف معیار 0/92 و کاهش امنیت شغلی منابع انسانی در بخش خصوصی با میانگین نمره 3/97 و انحراف معیار 0/9 مهم­ترین معایب مشارکت دولتی- خصوصی می‌باشند. نواقص قانونی، نظارتی، قوانین دست‌وپا گیر و گاهی متضاد در مشارکت با بخش خصوصی با میانگین نمره 4/06 و انحراف معیار 0/60 و عدم وجود ریسک­ پذیری در مديران حوزه سلامت در مشارکت با بخش خصوصی با میانگین نمره 4/05 و انحراف معیار 0/61 مهم­ ترین موانع مشارکت دولتی- خصوصی محسوب می‌شوند.

نتيجه­ گيري
تأمین مالی پروژه‌های مشارکتی مراقبت‌های اولیه بهداشتی دولتی مهم ­ترین مزیت و عدم پوشش کامل خدمات مراقبت‌های اولیه بهداشتی جهت کلیه گیرندگان خدمات و خروج از عدالت اجتماعی مهم ­ترین عیب و نواقص قانونی، نظارتی، قوانین دست‌ و پا گیر و گاهی متضاد در مشارکت مهم­ ترین مانع مشارکت محسوب می‌شود. مشارکت موفق رويكردي است كه می‌تواند باعث كاهش هزينه، كسب رضايت و بهره‌وری در بخش بهداشت و درمان شود.

کلید واژه ها: مشارکت دولتی خصوصی, مراقبت‌های اولیه بهداشتی, پرسنل اداری

ثبت‌شده: 15 بهمن 1399