چکیده
زمینه و اهداف:
بیمارستان و زنجیره ی تأمین آن باید در مقابل وقایع غیرمنتظره تاب آور باشند، تا در موقعیت های مختلف، وقفه ای در فعالیت های آنها به وجود نیاید. سناریو یک ابزار مهم برای بهبود فرآیند برنامه ریزی و تصمیم گیری در این شرایط است. هدف از مقاله حاضر، تدوین سناریو برای تاب آوری زنجیره تأمین بیمارستان است.
مواد و روش ها:
این تحقیق بر اساس روش سناریونگاری و از نظر هدف کاربردی است. علاوه بر این، از نظر رویکرد سناریونگاری، بر اساس مکتب روند احتمالی تعدیل شده و روش تأثیر متقابل است. مشارکت کنندگان 14 نفر از خبرگان دو بیمارستان بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های مرحله اول از طریق مصاحبه ی نیمه ساختار یافته جمع آوری و تحلیل و کدگذاری آنها با کمک نرم افزار MAXQDA انجام شد. در مرحله بعد و برای تدوین سناریو از پرسشنامه تأثیر متقابل استفاده شد و تحلیل آن با استفاده از نرم افزار ScenarioWizard انجام شد.
یافته ها:
نتایج حاصل از ترکیب 35 وضعیت برای 12 عامل مؤثر بر تاب آوری بیمارستان که شامل همه حالت های ممکن برای آینده پیش رو است، نشان داد که 7 سناریو با سازگاری بالا و 467 سناریو با سازگاری ضعیف را می توان در نظر گرفت. سناریوهای قوی براساس تشابه و درجه ی مطلوبیت، در سه گروه سناریوهای «خوش بینانه»، «بینابین» و «بدبینانه» قرار گرفتند.
نتیجه گیری:
یافته ها نشان می دهد که شدت تأثیرگذاری وضعیت های نامطلوب، بیشتر از وضعیت های مطلوب است. بنابراین برای تاب آوری زنجیره تامین بیمارستان لازم است که سناریوهای نامطلوب بیشتر مدنظر قرار گیرند تا آمادگی لازم برای مواجهه با آن وضعیت ها فراهم گردد و با برنامه ریزی مناسب، بتوان به وضعیت های مطلوب دست پیدا کرد.