ابراهیم نصیری
1 ، سارا شعبانزاد
2* 1 گروه هوشبری و اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی ساری مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل وپژوهشکده اعتیاد ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
2 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
چکیده
زمينه و اهداف: حضور خانواده در کنار بيمار باعث احساس همدلي و مراقبت امن است. خانواده و همراه بيماران به علت عدم آگاهي از وضعيت بيمار و نتیجه فرآیند درمان، فشار رواني بالايي را تحمل مينمايند. برای سیستم سلامت مهم است این انتظارات را بشناسد تا بتواند مدیریت بهتری در مقابل آن داشته باشد و به درستی آنها را پاسخ دهد. این مطالعه با هدف شناسایی انتظار همراهان بيماران تحت عمل جراحي انجام شد.
مواد و روشها: اين مطالعه به صورت کيفي از نوع پديدار شناسي بر روي 15 عضو خانواده بيماران تحت عمل جراحي با نمونهگيري هدفمند تا اشباع کامل اطلاعات انجام شد. دادهها توسط مصاحبه نيمه ساختار يافته جمعآوري و با استفاده از نرمافزار Word ثبت گرديد. گويهها استخراج و از روش تحليل محتواي كيفي براي تجزيه و تحليل دادهها استفاده شد.
يافته ها: با تجزيه و تحليل دادهها درون مايه اصلي با عنوان "دقايق پر اضطراب" و 5 طبقه اصلي شامل "درگيريهاي دروني همراه، تغييرات رفتاري در طي انتظار، نگراني در مورد پيش آگهي عمل جراحي، نگراني در مورد نتيجه فرآيند درمان و شک و ترديد به مولفههاي بيمارستان" استخراج گرديد.
نتيجهگيري: خانوادهها در زمان انتظار پايان عمل جراحي، اضطراب و نگرانيهاي متعددي در خصوص سلامت بيمار و فرآيند درمان تجربه ميکنند که توجه به دغدغههاي همراهان بيمار با برنامهريزيهاي اصولي، مداخلات متناسب و عملي ميتواند باعث ارتقاء سلامت رواني خانوادهها و بهبود کيفيت مراقبت بيمار گردد.
کلید واژه ها: تجربه, زمان انتظار, خانواده بیمار, همراه بیمار, عمل جراحی