doi: 10.34172/doh.2021.27

کیفیت در ارائه خدمات سلامت

مفاهیم و کاربرد اقدام­ پژوهی در ارتقای عملکرد نظام سلامت: راهنمایی برای مدیران

صابر اعظمی آغداش 1 ORCID logo، احمد موسوی 2 ORCID logo، سالار محمد دخت 3 ORCID logo، حجت اله قرایی 4* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، پژوهشکده مدیریت سلامت و ارتقای ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران
3 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 مرکز بهداشت شهرستان همدان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gharaee.hojat@gmail.com

زمينه و اهداف
بسياري از صاحب نظران اعتقاد دارند که تحقيقات کلاسيک نتوانسته کمک چندانی به حل مسايل گوناگونی که نظام سلامت با آن روبرو هست بکند. بنابراین محققین برای رفع این مشکل رویکرد جدیدی به نام "اقدام پژوهی" را طراحی کردند. هدف مطالعه حاضر معرفی مفاهیم و کاربردهای اقدام پژوهی در ارتقای عملکرد نظام سلامت می باشد.

مواد و روش ها
مطالعه حاضر از نوع مرور کتابخانه ای می باشد. به منظور بررسی روش های مختلف اقدام پژوهی کتاب ها و وب سایت های مرتبط مورد جستجو قرار گرفت. به منظور بررسی مطالعات اقدام پژوهی صورت گرفته در حوزه سلامت و سایر حوزه ها نیز مراجع الکترونیکی معتبر داخلی و خارجی از طریق به-کارگیری کلیدواژه‌های "اقدام پژوهی"، "سلامت"، "سیستم سلامت" و "بهداشت" در سال 2020 مورد بررسی قرار گرفتند.

يافته ها
در ابتدا به تعاریف و مفاهیم کلیدی اقدام پژوهی در نظام سلامت پرداخته شده است و سپس مدل معرفی شده توسط سیمونز در سال 1995 برای اقدام پژوهی، به عنوان یک مدل جامع و کامل، تشریح و مثال هایی از مطالعات اقدام پژوهی انجام گرفته ارائه شد.مدل سیمونز شامل مراحل تشخیص موضوع، جمع آوری اطلاعات، برنامه ریزی، اجرا، ارزیابی و بازخورد می باشد. با جمع بندی مراحل مختلف می توان مراحل زیر را برای انجام یک اقدام پژوهی موفق در حوزه سلامت پیشنهاد کرد: تعیین موضوع اقدام پژوهی، توصیف وضعیت موجود، گردآوری اطلاعات، تحلیل و تفسیر داده ها، انتخاب و اجرای راه حل جدید، گردآوری اطلاعات، ارزیابی تأثیر اقدام جدید و تعیین اعتبار آن، تجدیدنظر و ارائه گزارش نهایی.

نتيجه گيري
از مهم ترین دلایل موفقیت اقدام پژوهی، ناكارآمدي تحقيقات سنتي در پاسخ گويي به سوالات و مشکلات اساسي حوزه سلامت می باشد و دلیل این ناکارآمدی فاصله بين تحقيقات سنتي و نيازهاي نظام سلامت می باشد، نقطه ضعفی که می تواند توسط اقدام پژوهی به نحو مناسبی برطرف گردد. در نهایت توصیه می شود اگر مدیران حوزه سلامت به دنبال ارتقای استانداردها و بهبود وضعیت نظام سلامت در عمل و موقعیت خاص خود هستند، بهتر است به سراغ اقدام پژوهی بروند.

کلید واژه ها: تحقیقات نظام سلامت, اقدام پژوهی, مدیریت, ارتقای کیفیت, سیستم ایمنی

ثبت‌شده: 05 بهمن 1399
بازنگری: 11 اسفند 1399