چکیده
زمینه و اهداف
همزیستی صنعتی با تولید خروجی های بیشتر از همان مقدار مواد خام، بهره وری منابع را افزایش می دهد. از لحاظ محیط زیستی، مزایای آن، کاهش مصرف منابع طبیعی و دفع زباله و کاهش انتشار گازهای آلوده به هوا و آب و خاک از تولید مواد خام ذخیره شده است. با توجه به شکاف نظری و تجربی در حوزه به کارگیری شبکه های همزیستی صنعتی، هدف این پژوهش، تدوین الگوی محرک-های ایجاد و به کارگیری شبکه های همزیستی صنعتی در شرکت های داروسازی کشور بوده است.
مواد و روش ها
روش تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس روش انجام کار، توصیفی بوده است جامعه آماری این تحقیق را کلیه شرکت های داروسازی کشور تشکیل می دهند. نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان 165 شرکت تعیین شده که پرسش نامه های پژوهش در اختیار مدیران این شرکت ها قرار داده شده و الگوی تدوین شده بر اساس داده های تجربی آزمون شده است. برای تدوین الگو نیز از گروه خبرگان بهره گرفته شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده که پس از تعیین روایی و پایایی در بین اعضای نمونه آماری پژوهش توزیع شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی ساختاری- تفسیری و مدل سازی مسیری- ساختاری استفاده شده است.
یافته ها
نتایج روش مدل سازی ساختاری- تفسیری نشان می دهد که آمادگی زیرساخت و فناوری و سیاست-های دولت دو متغیر تأثیرگذار در بین عوامل ایجاد و به کارگیری شبکه های همزیستی صنعتی در شرکت های داروسازی کشور تلقی می گردند. همچنین نتایج بررسی معنی داری الگوی تدوین شده نشان دهنده معنی داری مدل در سطح اطمینان 95 درصد بوده که نشان دهنده تأیید الگوی تدوین شده بر اساس داده های تجربی بوده است.
نتیجه گیری
بر اساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که برای ایجاد همزیستی صنعتی در شرکت های داروسازی کشور، اولین اقدامات بایستی در راستای تقویت زیرساخت ها و فناوری ها و اتخاذ سیاست های مناسب جهت اجرا و پیاده سازی شبکه های همزیستی صنعتی در شرکت های داروسازی باشد.