چکیده
زمینه. امید به زندگی، میانگین سال های مورد انتظار سن یک فرد با توجه به آمار مرگ و میر موجود، یکی از شاخصهای مهم سلامت شناخته می شود. با توجه به اهمیت این شاخص در سیستم سلامت، بررسی عوامل موثر بر آن مهم است. این مطالعه به بررسی تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی پرداخته است.
روش کار. این مطالعه از حیث روش انجام، یک مطالعه همبستگی بوده که شامل داده های بازه سالانه 2008 - 2018 برای کشورهای خاورمیانه می باشد. داده ها از گزارشهای سالانه بانک جهانی و اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور تهیه شدند. تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی با مدل پنل برآورد شد. همچنین از آزمون Hausman برای بررسی اثرات ثابت و تصادفی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata نسخه 14 مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
یافتهها. نتایج این مطالعه تأثیر معنی دار فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی در خاورمیانه را تأیید کرد. ضریب رگرسیون 0/551 به دست آمد. این مقدار نشان می دهد که وقتی متغیر فناوری اطلاعات یک واحد افزایش مییابد، امید به زندگی 0/551 واحد تغییر می کند. همچنین همبستگی مقطعی 0/975 به دست آمد که این عدد نشان می دهد 97/5 درصد از واریانس به دلیل اختلاف بین پانل ها است.
نتیجهگیری. با توجه به تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی، سیاست گذاران کشورهای خاورمیانه باید استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را با برنامه ها و سیستم های موجود ادغام کنند. فناوری به تنهایی یک هدف نیست بلکه صرفاً ابزاری برای تقویت سیستم موجود و تحقق اهداف تعیین شده منطقه ای است؛ این امر می تواند بهعنوان ابزاری برای دستیابی به سلامت جامعه و توسعه اهداف مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژه ها: امید به زندگی, فناوری اطلاعات, خاورمیانه, همبستگی داده