مجله تصویر سلامت. 1395؛7(3): 15-21.

مدیریت در سیستم سلامت

بررسي ميزان آمادگي بيمارستان هاي دانشگاه علوم پزشکي کرمان براي مقابله با بلايا

محمود نکویی مقدم، آرزو حیدری، محمد رضا اميراسماعيلي، علی مسعود*
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ali.masoudmj@gmail.com

زمينه: بلاياي طبيعي و انسان ساخت همواره منابع و زندگي بشر را تهديد کرده اند. کشور ايران نيز به عنوان يکي از کشورهاي بلاخيز دنيا علاوه بر بلاياي طبيعي همواره بلاياي انسان ساخت را نيز شاهد بوده است. آمادگي يکي از عوامل حياتي براي مقابله با اين بلايا است. پژوهش حاضر با هدف سنجش ميزان آمادگي بيمارستان هاي دانشگاه علوم پزشکي کرمان براي مقابله با بلايا طرح ريزي و اجرا شده است.

روش کار: مطالعه حاضر به روش توصيفي - مقطعي در سال 1394 و در 4 بيمارستان دانشگاه علوم پزشکي کرمان انجام شده است. چک ليستي که پايايي و روايي آن تأييد شده بود به عنوان ابزار اصلي جمع آوري داده ها مورد استفاده قرار گرفت. تحليل داده ها با استفاده از SPSS نسخه 17 انجام گرفت.

يافته ها: بيمارستان هاي مورد پژوهش با امتياز کل 67% از وضعيت خوبي براي مقابله با بلايا برخوردار بودند. واحدهاي اورژانس (83%)، پذيرش (75%)، ارتباطات (69%)، آموزش (70%)، پشتيباني (61%)، نيروي انساني (71%) و فرماندهي (79%) نيز امتيازات مناسبي کسب کردند. واحدهاي تخليه (60%)، ترافيک (55%) و امنيت (53%) در وضعيت متوسط آمادگي قرار گرفتند. در زمينه حيطه هاي ضروري براي مقابله با بلايا نيز کل واحدهاي پژوهش امتياز 67% را کسب نمودند که بيانگر وضعيت خوب آمادگي براي اين حيطه ها مي باشد.

نتيجه گيري: بيمارستان هاي مورد پژوهش در زمينه اورژانس، پذيرش، ارتباطات، آموزش، پشتيباني، نيروي انساني و فرماندهي در وضعيت مناسبي از آمادگي قرار داشتند. با اين حال براي رسيدن به وضعيتي مطلوب تر، نياز است براي بهبود و ارتقاي مواردي از قبيل تخليه و انتقال، ترافيک و امنيت و همچنين براي برخي از حيطه هاي شش گانه ضروري برنامه ريزي مناسب انجام شود.

کلید واژه ها: آمادگی, بیمارستان, کرمان, بلایا

ثبت‌شده: 15 اردیبهشت 1395