doi: 10.34172/doh.2022.23

بهداشت عمومی

تأثیر سازه های تئوری رفتار برنامه­ ریزی شده بر نشاط اجتماعی شرکت کنندگان در فعالیت های ورزشی

احمدرضا عسکری 1* ORCID logo، حمید محمدی 1 ORCID logo، حمید زاهدی 1 ORCID logo، حسین شهنازی 2 ORCID logo

1 گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نجف آباد، نجف آباد، ایران
2 دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: araskari@yahoo.com

زمینه. شادی و نشاط از جمله نیازهای ضروری روحی و روانی انسان محسوب می‌شود. هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه مدل مشارکت در فعالیت های ورزشی با سطح نشاط اجتماعی و نقش تعدیل گر آگاهی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود.
روش کار. روش این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و از نظر شیوه جمع‌آوری اطلاعات پیمایشی بود. جامعه پژوهش حاضر 120000 نفر از شرکت کنندگان زن و مرد در فعالیت های ورزشی گروهی و انفرادی عمومی ارائه شده توسط شهرداری اصفهان بود که از بین آن‌ها تعداد 384 نفر نمونه به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه های شادی و نشاط آکسفورد آرگیل OHI (2001) و رفتار برنامه‌ریزی شده کریمی و همکاران (1391) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos نسخه 22 استفاده شد.
یافته‌ها. نتایج پژوهش نشان داد بین تمایل به انجام کار و رفتار برنامه ریزی شده مشارکت در فعالیت های ورزشی (p=0/001 و r=0/87) و رفتار برنامه ریزی شده مشارکت در فعالیت های ورزشی و نشاط اجتماعی (p=0/001 و r=0/45) رابطه مثبت معنی‌دار وجود دارد.
نتیجه‌گیری. با آگاهی‌بخشی به مردم در خصوص اثرات مفید ورزش، می توان به منظور تثبیت رفتار مشارکتی مردم در فعالیت های ورزشی در جهت ارتقا و حفظ شادی و نشاط اجتماعی مردم برنامه ریزی نمود.

کلید واژه ها: رفتار برنامه ریزی شده, هیجان, شادی, فعالیت بدنی, نشاط اجتماعی

ثبت‌شده: 17 شهریور 1400