تصویر سلامت. 1401؛13(Suppl 1): 88-100.
doi: 10.34172/doh.2022.19

مشارکت جامعه و مشارکت بین بخشی در سیستم سلامت

کنترل همه گیری کووید- 19 در ایران به روش مردم محور و مشارکت جامعه مبتنی بر "برنامه هر خانه یک پایگاه سلامت": گام چهارم بسیج ملی مقابله با کووید-19

اردشیر خسروی 1 ORCID logo، الهام رشیدیان 1 ORCID logo، علیرضا رئیسی 2 ORCID logo، سید حسین واثق 1 ORCID logo، عزیزاله عاطفی 3 ORCID logo، بتول ربانی 1 ORCID logo، مهین سادات عظیمی 1 ORCID logo، جعفرصادق تبریزی 4 ORCID logo، سعید قلعه ای 1، محمد آسایی اردکانی 5 ORCID logo، امین عطائی 1* ORCID logo

1 مرکز مدیریت شبکه، معاونت بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3 معاونت بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
4 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز
5 مشاور ارشد سابق وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، کارشناس ارشد توسعه نظام سلامت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Ataey5143@gmail.com

زمینه. در دسامبر 2019 یک بیماری ویروسی جدید از خانواده کرونا ویروس ها با نام کووید-19 در چین گزارش شد که به سرعت در اغلب کشورها شیوع پیدا کرده و موجب مشکلات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی در سرتاسر جهان شد. در ایران نیز اولین موارد بیماری در بهمن 1398 گزارش شد. در این مقاله نتایج عملکرد گام چهارم بسیج ملی مقابله با همه گیری کووید-19 ارائه می گردد.
روش کار. گام چهارم بسیج ملی مقابله با کووید-19 با هدف کلی مدیریت و کنترل اپیدمی کووید-19 و با مشارکت مردمی و همکاری بین بخشی در قالب تیم های چهارگانه رهگیری، مراقبت در منزل، نظارتی و حمایتی اجرا گردید. یک مطالعه مقطعی_توصیفی با استفاده از داده های ثبت شده در پورتال مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای تحلیل نتایج گام چهارم انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 2016 Excel و برای ترسیم نقشه های حرارتی از نرم افزار ArcMap نسخه 10/8 استفاده شد.
یافته ها. هر تیم رهگیری بطور متوسط 3/2 عضو داشته و متوسط اعضای تیم های حمایتی، مراقبت در منزل و نظارتی به ترتیب برابر با 3/2، 2/9 و 3/8 نفر به ازای هر تیم بود. همچنین تیم رهگیری به طور میانگین 136 نفر را به ازای هر تیم شناسایی و غربالگری کرده بودند. این مقدار برای تیم های نظارتی 519 بازدید به ازای هر تیم، برای تیم های مراقبت در منزل 75 مراقبت و برای تیم های حمایتی 52 خانوار به ازای هر تیم بود. در طول اجرای طرح، 3065/3 تست PCR و 3,596/7 تست سریع به ازای هر 100000 نفر جمعیت انجام شده است که 15/5 درصد آنها مثبت بود. متوسط رهگیری افراد در معرض تماس نزدیک 4/9 نفر به ازای هر بیمار با تست مثبت بود.
نتیجه گیری. پاندمی کووید-19 تمام سیاست گذاری های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی را به چالش کشید و ضعف دولت ها را نمایان کرد. با توجه به آمار و شواهد، اقدامات انجام یافته در ایران در راستای مدیریت و کنترل کووید- 19 ، مفید و موثر بوده، اما ادامه این روند بستگی به ادامه سیاست ها و رعایت پروتکل ها از سوی دولت و مردم دارد.

کلید واژه ها: کووید-19, رهگیری تماس, مراقبت در منزل, پاندمی, ایران

ثبت‌شده: 21 شهریور 1400