doi: 10.34172/doh.2022.41

اپیدمیولوژی و بار بیماریها در سیستم سلامت

تعیین نرخ مرگ ومیرکودکان زیر پنج سال به روش صید باز صید

علی پژهان 1، صفیه جهان مهر 1* ORCID logo

1 گروه جمعیت‌شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: jahanmehrs@gmail.com

زمینه. ثبت وقایع در نظام های سلامت معمولا با کم شماری همراه هستند. روش صید باز صید یکی از روش‌هایی است که برای شناسایی کلیه موارد در نظام مراقبت ها به کار می رود. هدف این مطالعه تخمین میزان مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال با استفاده از دو منبع بوده است.
روش کار. مطالعه با روش صید باز صید (Capture- Recapture) دو منبعی و با استفاده از داده های ثبت شده در سامانه ثبت علتی مرگ ومیر وزارت بهداشت و درمان و سازمان ثبت احوال کشور انجام پذیرفت. جمعیت مورد مطالعه کلیه جمعیت زیر پنج سال تحت پوشش شهرستان تبریز و مرگ های اتفاق افتاده در جمعیت هدف از اول فروردین تا آخر اسفند سال 1399 می باشد. موارد فوت از دو منبع مورد مطالعه استخراج گردیده و در نرم‌افزار Microsoft Excel وارد گردیدند و پس از پیدا کردن و حذف موارد تکراری با فرمول اختصاصی چپمن مطالعات صید باز صید با استفاده از توزیع پوآسون با حدود اطمینان 95 درصد تعداد مرگ‌ومیرها به دست آمده و نرخ مرگ ومیر محاسبه گردیدند.
یافته‌ها. در سال 1399، برآورد تعداد مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال، 344 مورد (فاصله اطمینان 95 درصد: 350-338)، بود. میزان حساسیت برنامه ثبت علتی مرگ ومیر برای کلیه فوت های زیر پنج سال 93/58 درصد، میزان حساسیت سازمان ثبت احوال 43/17 درصد بود. همچنین برآورد تعداد مرگ و میر کودکان زیر یک سال، 275 مورد (فاصله اطمینان 95 درصد: 280-271) بود. میزان حساسیت برنامه ثبت علتی مرگ ومیر برای کلیه فوت های زیر یک سال 92/72 درصد، میزان حساسیت سازمان ثبت احوال 82/28 درصد بود.
نتیجه‌گیری. براساس نتایج مطالعه حاضر، ادغام نرم افزارهای مختلف برای ثبت اطلاعات مرگ و میر و نیز ثبت اطلاعات در محل وقوع می‌تواند از راهکاری مناسب برای کاهش کم ثبتی باشد. با شرایط موجود پیشنهاد می گردد که با استفاده از دو منبع و کاربرد روش صید باز صید تخمین یا برآورد بهتری از تعداد موارد فوت در مقایسه با استفاده از هر یک از منابع به تنهایی به دست آورد.

کلید واژه ها: مرگ و میر, میزان مرگ و میر ویژه سن, کودکان, صید باز صید

ثبت‌شده: 21 اردیبهشت 1401