چکیده
زمينه و اهداف: مديريت زباله يكي از چالش هاي مهم زيست محيطي مؤسسات دولتي و خصوصي مي باشد. براي حل اين موضوع نيازمند اطلاع از تركيب و منابع توليد زباله است. هدف اين مطالعه تعيين خصوصيات کمي و کيفي پسماندهاي دانشکده هاي پزشکي و بهداشت و تغذيه بوده است.
مواد و روش ها: اين مطالعه يك تحقيق توصيفي- مقطعي روي زباله هاي عادي دانشكده هاي مزبور بود. در مجموع 24 نمونه از دانشكده ها برداشت و توزين گرديد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و Excel تحليل شد. بعد از انجام تست نرماليتي از آزمون تي مستقل براي مقايسه ميانگين ها استفاده گرديد.
يافته ها: ميانگين زباله توليد شده در دانشکده هاي بهداشت و تغديه و پزشكي به ترتيب 7 ± 37 و 3 ±30 کيلوگرم در روز بود. كاغذ و فلزات با متوسط 15 و 2 كيلوگرم در روز به ترتيب بيشترين و كمترين نوع زباله بودند. كاغذ 40 الي 45 درصد وزني زباله ها را تشكيل مي دهد. سرانه توليد زباله در دانشکده بهداشت و تغذيه دو برابر دانشکده پزشكي بود. نهايتاً سرانه زباله دانشگاه حدود 15 كيلوگرم براي هر نفر در سال به دست آمد.
نتيجه گيري: سرانه زباله دانشگاه به ويژه ميزان كاغذ در مقايسه با تحقيقات صورت گرفته بالا است. بيشترين مقدار زباله مورد بررسي در اين تحقيق موادي هستند که در مبدأ قابل بازيافت مي باشند. برنامه هاي آموزشي و تغيير نگرش و عملكرد دانشجويان و كاركنان بايد به مورد اجرا گذاشته شود تا با توليد زباله کمتر و حفاظت محيط زيست دانشگاه سبز ايجاد نمود.