مدیریت در سیستم سلامت

ضرورت هم‌راستایی استراتژی‌های منابع انسانی سالمندی نظام سلامت با ابر روندهای گستره سلامت سالمندی

غنچه صمیمی سده، سعاد محفوظ پور*، سمیه حسام، سید جمال‌الدین طبیبی
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: smahfoozpour@yahoo.com

زمينه و اهداف: ابر روندها تغییرات بنیادین عمده در سطح جوامع، فناوری‌ها و شرایط سیاسی هستند و تغییرات اساسی طولانی‌مدت در فضای جامعه به وجود می‌آورند. هدف از این مطالعه تدوین راهبردهای منابع انسانی نظام سلامت بر اساس همسویی با ابر روندهای گستره سلامت سالمندی است.

مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی، تحلیلی-ترکیبی است. جامعه پژوهش اسناد بالادستی و خبرگان بودند. نمونه‌گیری اسناد به روش سرشماری و نمونه‌گیری خبرگان، هدفمند غیر احتمالی بود. روش جمع‌آوری داده، ترکیبی در یک مطالعه منفرد می‌باشد. ابتدا اسناد بالادستی نظام سلامت، با فن دلفی بررسی و جایگاه استراتژیک منابع انسانی در نظام سلامت توسط روش اسنو و مایلز، تعیین شد. سپس ابر روندهای حاکم بر گستره سلامت در هزاره جدید، از طریق منابع کتابخانه‌ای و اینترنتی شناسایی و با استفاده از شیوه‌ی تحلیل روند (Trend Analysis) و پویش ماکرو (Macro) به میکرو (Micro) و نظر خبرگان، مورد تحلیل قرارگرفته و راهبردهای منابع انسانی خدمات سالمندی نگاشته شد.

يافته ها: بر اساس تحلیل محتوای کمی وکیفی اسناد بالادستی نظام سلامت توسط خبرگان و استفاده از روش اسنو و مایلز، جایگاه استراتژیک نظام سلامت، «توسعه‌ای» است. با رعایت اصل همسویی و با رویکرد نوآوری در مدیریت استراتژیک منابع انسانی، سیزده راهبرد تهاجمی، تدافعی، محافظه‌کارانه و رقابتی منابع انسانی خدمات سالمندی، برای استفاده حداکثری از ظرفیت‌های مقطعی نظام سلامت و ارائه خدمات مطلوب سالمندی با نظر خبرگان، نگاشته شد.

نتيجه گيري: استراتژی‌های منابع انسانی سالمندی نظام سلامت، باید هم‌راستا با نیازهای سالمندان، اسناد بالادستی، موقعیت استراتژیک نظام سلامت و ابر روندهای گستره سلامت سالمندی نگاشته شود.

کلید واژه ها: ابرروند, استراتژی سازمانی, راهبرد منابع انسانی, سالمندی

ثبت‌شده: 05 مرداد 1397