چکیده
زمينه و اهداف: پرستاری شغلی است که بدون وقفه در شبانه روز فعال است، چرا که مراقبت از بیمار ساعت نمی شناسد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تعارض کار-خانواده و فرسودگی شغلی در پرستاران با شیفت های کاری متغیر و ثابت انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع طرح های علی-مقایسه ای است. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق، پرستاران بیمارستان های شهر تبریز در سال 1396 بودند و تعداد نمونه برای این تحقیق، 160 نفر به صورت تصادفی خوشه ای چند مرحله ای برای هر گروه برآورد شد. جهت جمع-آوری اطلاعات از پرسشنامه های تعارض کار-خانواده تریز (Terez) (2010) و فرسودگی شغلی ماسلاچ (Maslach) (1988) استفاده شد. داده ها به کمک آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری با نرم افزار SPSS 21 مورد تحلیل قرار گرفت.
يافته ها: نتایج نشان داد، که پرستاران با شیفت کاری ثابت میزان تعارض کار-خانواده، تعارض خانواده-کار، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، عدم موفقیت فردی و فرسودگی شغلی کمتری را نسبت به پرستاران با شیفت کاری متغیر گزارش کردند و این تفاوت ها در سطح 01 / 0 ˂ Pمعناداربود.
نتيجه گيري: نتایج این پژوهش نشان داد، که سیستم متغیر و چرخشی پرستاری باعث به وجود آمدن مشکلاتی در عملکرد خانوادگی و شغلی پرستاران می شود. این امر می تواند تأثیرات مهمی در سیاست گذاری های بهداشت پرستاران داشته باشد.