اطلاعات سلامت و کتابداری پزشکی

بررسی عناصر نشر نشریات علوم پزشکی نمایه شده در پایگاه دوآج در بهره گیری از مجوزهای کریتیوکامنز: رویکردی داده کاوانه

فاطمه موسوی، عاطفه زارعی*، رسول زوارقی، شاهین اکبرپور
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: atefehzarei@gmail.com

زمينه و اهداف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی عناصر نشر نشریات علوم پزشکی نمایه شده در پایگاه دوآج در بهره گیری از مجوزهای کریتیوکامنز با رویکردی داده کاوانه است.

مواد و روش ها: روش پژوهش داده کاوی توصیفی و شامل نشريات پزشکی نمايه شده در پایگاه دوآج تا اوایل سال 2016 است. داده هاي موردنياز از پایگاه دوآج به صورت فراداده و با فرمت CVS ذخیره شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار رپيدماينر و روش شناسی استاندارد کریسپ و الگوریتم درخت تصمیم C5.0 استفاده شد.

يافته ها: 28/55 درصد نشریات پزشکی از مجوزهای کریتیوکامنز استفاده نکردند. بیشترین تعداد مجوزها مربوط به مجوز تخصیص بود. از بین کشورها، مصر با 24/18 درصد رتبه اول، بریتانیا با 16/71 درصد رتبه دوم را کسب کردند. بیشترین تعداد در بین ناشران، مربوط به ناشران مؤسسات و انجمن ها با 502 عنوان (50/71 درصد)، ناشران تجاری با 307 عنوان (31/01 درصد) و ناشران دانشگاهی با 181 عنوان (18/28 درصد) بود. در بین سال ها نیز، سال2011 با 146 عنوان (13/73 درصد) و سال 2013 با 122 عنوان (11/47 درصد) بیشترین تعداد را به خود اختصاص دادند. همچنین، نتایج حاصل از درخت تصمیم C5.0، الگویی با صحت 75/19 درصد و با خطای 24/81 درصد (صحت-1= نرخ خطا) به دست آمد، كه بیشترین مجوزهای به کار رفته در این الگو مربوط به مجوز تخصیص با دقت 80/45 درصد به دست آمد و مدل تایید شد.

نتيجه گيري: استفاده از مجوز تخصیص در حوزه پزشکی توسط کشورها و ناشران، نشانگر پذیرش جامعه درجهت توسعه و تداوم دانش پزشکی همراه با شتاب بیشتر در فضای مجازی است.

کلید واژه ها: پایگاه دوآج, محل نشر, مجلات دسترسی باز, مجوزهای کریتیوکامنز (کالاهای عمومی خلاقانه), نشریات دسترسی باز پزشکی

ثبت‌شده: 26 آبان 1397
پذیرفته‌شده: 18 دی 1397