چکیده
زمينه و اهداف : هدف نهايي سيستم اطلاعات سلامت، تهيه داده هاي موردنياز مديران سطوح مختلف نظام سلامت در تصميم گيري است. براي استفاده درست و به موقع از داده ها، مديران و کارشناسان بايد دانش و مهارت لازم در زمينه به کارگيري داده ها را داشته باشند. اين مطالعه با هدف سنجش دانش و مهارت مديران و کارشناسان نظام مراقبت هاي اوليه بهداشتي در زمينه مديريت داده هاي سلامت طراحي و اجرا شد.
مواد و روش ها : اين مطالعه در قالب يک تحقيق توصيفي تحليلي در سال 1385 در استان آذربايجان شرقي اجرا شد. در اين مطالعه دانش و مهارت چهار گروه از کارکنان نظام مراقبت هاي اوليه بهداشتي با عناوين مديران و کارشناسان مرکز بهداشت شهرستان، پزشکان و کارشناسان واحدهاي ارائه خدمت و کارشناسان مديريت اطلاعات در زمينه مديريت داده هاي سلامت مورد بررسي قرار گرفت. در سطح مرکز بهداشت شهرستان تمام مديران (32 نفر ) و 260 كارشناس برنامه هاي سلامت، در سطح مراکز بهداشتي درماني 346 پزشک و کارشناس بهداشت و در گروه سوم تمام کارشناسان شاغل در نظام اطلاعات سلامت شهرستان ها (19 نفر) در مطالعه شرکت نمودند. داده ها با مراجعه حضوري و تحويل پرسشنامه حاوي سؤالات دانش و مهارت در محل کار افراد انتخاب شده جمع آوري شد. داده ها پس از جمع آوري در نرم افزار spss12 و با استفاده از درصد و ميانگين تحليل شد.
يافته ها : مديران41 درصد سؤالات مربوط به مفاهيم آمار توصيفي و 52 درصد سؤالات مربوط به محاسبه شاخص هاي سلامت را پاسخ صحيح دادند و پاسخ هاي درست کارشناسان به سؤالات آمار توصيفي 34 درصد و در مورد سؤالات محاسبه شاخص هاي سلامت 43 درصد بود. تقريباً هيچکدام از افراد مرکز بهداشتي درماني با شاخص هاي آمار توصيفي آشنايي نداشتند و 22 درصد آنها شاخص ها را درست محاسبه نمودند. 73 درصد کارشناسان نظام اطلاعات سلامت دانش نسبتاً خوبي در زمينه آمار توصيفي داشتند و 71 درصد آنها شاخص هاي بهداشتي را در حد قابل قبول مي شناختند.
بحث و نتيجه گيري : براي به کارگيري داده ها در تعيين اولويت ها و تصميم گيري هاي روزانه، دانش و مهارت کافي در زمينه تعيين نوع داده هاي موردنياز، جمع آوري داده ها، تحليل درست داده ها، انتشار مناسب، توليد دانش و تصميم گيري مبتني بر شواهد امري ضروري است.