کیفیت در ارائه خدمات سلامت

بررسی مطابقت اطلاعات برگه‌های راهنمای دارویی پرفروش‌ترین داروهای قلبی ایران با ضوابط دارویی سازمان غذا و داروی ایران

صدیقه میرزاده قصابه 1، وحیده زارع گاوگانی 1,2*

1 دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی ، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز،
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: vgavgani@gmail.com

زمينه و اهداف: برگه راهنمای دارویی حاوی اطلاعات مکتوبی است که همراه با محصولات دارویی برای مصرف کننده ارائه می‌شود. هدف مطالعه این است که دریابد آیا برگه های دارویی با قوانین و مقررات سازمان غذا دارو از نظر ارائه محتوای اطلاعاتی مطابقت دارند؟

مواد و روش ها: این پژوهش به روش توصیفی-مقطعی انجام شد. جامعه مطالعه، برگه‌های راهنمای دارویی داروهای پرفروش مرتبط با بیماری‌های قلبی-عروقی سال 1393 بود. چک لیستی بر اساس معیارهای مندرج در "ضوابط برگه راهنمای دارویی سازمان غذا و داروی ایران" تهیه شد. با استفاده از کدبندی به حضور اطلاعات، ارزش "یک" و عدم حضور اطلاعات آن بخش، ارزش "صفر" تعلق گرفت. از پارامترهای آمار توصیفی و نرم‌افزار آماری SPSS v.20 برای تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد.

يافته ها: 66 برگه دارویی مربوط به 13 داروی پرفروش مربوط به قلب و عروق با 27 معیار مورد بررسی قرار گرفت. در هیچ یک از جعبه-های دارویی، برگه های اطلاعات متخصص و بیمار مجزا نشده بود اما راهنمایی‌های عمومی برای بیمار در تعداد 59 برگه (89/39 درصد) ذکر شده بود. حدود 64/59 درصد اطلاعات موجود در برگه‌های راهنمای دارویی بر اساس ضوابط دارویی ایران بود. معیارهایی مانند نام دارو، مواد منع مصرف دارو، شرایط نگهداری دارو و نام شرکت تولیدکننده دارو در تمامی برگه‌های راهنمای دارویی وجود دارد (100 درصد) و معیار های تاریخ بازنگری (6/06 درصد) و منابع(28/7 درصد) کمتر از همه در برگه ها ذکر شده بود.

نتيجه گيري: برگه‌های راهنمای دارویی از لحاظ کمی و کیفی برای متناسب بودن برای استفاده بیماران و مصرف‌کنندگان نیاز به بهبود دارند.

کلید واژه ها: راهنمای دارویی, برگه راهنمای دارویی, بروشور دارو, اطلاعات دارویی, اطلاعات بیمار, داروهای قلب و عروق

ثبت‌شده: 30 مرداد 1397
پذیرفته‌شده: 15 اسفند 1397