بهداشت عمومی

چالش‌های زندگی هوشمند: نقش بهزیستی روان‌شناختی و سلامت روانی در پیش‌بینی اعتیاد به تلفن همراه نوجوانان

کامیار عظیمی 1* ORCID logo، منیجه شهنی ییلاق 1 ORCID logo، یاسر گراوند 1 ORCID logo

1 گروه روان شناسی تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: kamyarazemi@yahoo.com

زمينه و اهداف: در طول دهه گذشته، تعداد روزافزونی از مطالعات به صورت جداگانه و در جمعیت های مختلف اعتیاد به تلفن همراه را موردبررسی قرار داده اند. پژوهش کنونی، ارتباط بهزیستی روان‌شناختی و سلامت روانی در تبیین اعتیاد به تلفن همراه میان دانش آموزان نوجوان را به بوته کنکاش سپرد.

مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. شرکت‌کنندگان پژوهش 300 دانش‌آموز (162 پسر و 138 دختر) بودند که به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای تصادفی از مدارس متوسطه دوره دوم شهر اهواز انتخاب شدند. به منظور جمع‌آوری اطلاعات، از مقیاس بهزیستی روان‌شناختی، پرسش نامه سلامت روان و پرسش نامه اعتیاد به تلفن همراه استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از نرم‌افزار SPSS استفاده شد.

يافته ها: نتایج نشان داد که بهزیستی روان‌شناختی کلی و تمامی ابعاد آن به صورت منفی اعتیاد به تلفن همراه را پیش‌بینی می‌کنند. افزون بر این، سلامت روانی کلی و سه خرده مقیاس اضطراب و بی خوابی، کارکرد اجتماعی و افسردگی پیش‌بینی کننده های مثبت اعتیاد به تلفن همراه بودند. با این وجود، خرده مقیاس علائم جسمانی پیش‌بین معناداری برای اعتیاد به تلفن همراه به شمار نرفت.

نتيجه گيري: یافته های فوق مبین آن است که سودمندی فناوری را نمی‌توان به چالش کشید، اما برای جلوگیری از استفاده اعتیادآور تلفن همراه، توجه بیشتر به نوجوانان در دوره‌های آموزشی پایین تر و به کارگیری آموزش بهداشت روانی به منظور ارتقاء بهزیستی روان‌شناختی و سلامت روانی و استفاده صحیح و مؤثر از تلفن همراه در بین مدارس ضروری است.

کلید واژه ها: پدیده های روانشناختی, سلامت رواني, استفاده از تلفن همراه, نوجوانان

ثبت‌شده: 03 فروردین 1398
پذیرفته‌شده: 29 تیر 1398