چکیده
زمينه و اهداف: ارزیابی متغیر های تاثیرگذار بر عود لنفوم هوچکین یکی از مباحث مهم مطالعات بالینی است. مدل رگرسیون کاکس به عنوان یک مدل مشهور می تواند برای ارزیابی این فاکتور ها بکار گرفته شود. این مدل براساس پیش فرض خطرات متناسب به برسی متغیر های پیش آگهی می پردازد. این مطالعه با هدف ارزیابی مدل کاکس طبقه بندی شده و کاربرد آن در شناسایی عوامل موثر بر زمان عود بیماری لنفوم هوچکین در بیماران بستری در بیمارستان شفای اهواز انجام شد.
مواد و روش ها: در پژوهش حاضر پرونده ی تمامی بیمارانی که از سال 1381 تا سال 1391 با تشخیص لنفوم هوچکین به مرکز آنکولوژی و هماتولوژی بیمارستان شفا در شهرستان اهواز مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. زمان بقاء، مدت زمان از تشخیص بیماری تا عود (بر حسب ماه) پس از درمان از طریق شیمی درمانی در نظر گرفته شد. انتخاب بهترین مدل با استفاده از آماره نسبت درست نمایی مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها در نرم افزار STATA13 انجام شد.
يافته ها: نتایج حاصل از برازش مدل رگرسیون کاکس طبقه بندی شده نشان می دهد که خطر عود برای افرادی که هموگلوبین کمتراز 10/5 دارند نسبت به افرادی که هموگلوبین بالای 10/5 دارند 2 برابر می باشد (0/012= P-value) و برای افراد که با روش NLPHL نمونه برداری می شوند نسبت به کسانی که با روش CHL نمونه برداری می شوند 96درصدبیشتر می باشد (P-value=0/155).
تيجه گيري: با استفاده از مدل کاکس طبقه بندی شده بدون اثر متقابل، هموگلوبین کمتر از 10/5 یکی از عوامل مهم و معنادار بر زمان عود بیماری افراد مبتلا به لنفوم هوچکین می باشد.