حسن تقی پور
1 ، مهدی غایب زاده
2,3* ، ندا گیلانی
4 ، حسن اصلانی
1 1 مرکز تحقیقات سلامت و محیط زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
3 گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه. روغن مستعمل یک پسماند مشکل ساز است که حاوی ترکیبات مایع خطرناک و سمی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی مقادیر کمی روغن مستعمل تولیدی ناشی از خودروها در ایران و ارائه راهکارهای مدیریتی مبتنی بر اصول بهداشتی و زیست محیطی است.
روش کار. ابتدا ضریب تبدیل روغن موتور مصرفی به روغن مستعمل تعیین گردید. سپس با روش موازنه جرمی و لحاظ کردن ضریب تبدیل، میزان روغن مستعمل تولیدی برای 14 سال گذشته برآورد شد. همچنین با روش شبکه عصبی مصنوعی میزان روغن مستعمل تولیدی 15 سال آینده تخمین زده شد. وضعیت مدیریت فعلی روغن مستعمل با استفاده از تکمیل چک لیست، مشاهده، بازدید میدانی و مصاحبه مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت راهکار مدیریتی مناسب برای آن ارائه گردید.
یافته ها. طبق نتایج، در ایران طی سالهای 1381 تا 1395 سالیانه 151/2 تا 315/2 کیلو تن روغن مستعمل تولید شده است و بر اساس پیشبینی تا سال 1410 به 250 کیلو تن خواهد رسید. تقریبا 77 درصد از روغن مستعمل در ایران بازیافت میشوند، حدود 5 درصد آن در بخش ساخت و ساز مصرف میشود و مابقی آن نیز بدون رعایت اصول علمی دفع و مدیریت میگردند.
نتیجهگیری. عدم مدیریت اصولی روغن مستعمل میتواند تاثیر چشمگیری بر محیط زیست داشته باشد. با توجه به اینکه سهم خودروها در تولید روغن مستعمل حدود 55 درصد میباشد با فرض اینکه اگر سهم سایر منابع تولید روغن مستعمل (45 درصد باقیمانده) نیز مد نظر قرار گیرد احتمالاً کل روغن مستعمل تولیدی تقریباً دو برابر مقادیر بدست آمده خواهد بود. بنابراین نظارت بر وضعیت فعلی و مدیریت اصولی آن ضروری میباشد.
کلید واژه ها: خودرو, روغن, مدیریت, پسماند جامد