پیشگیری از بیماریها

پیش‌بینی استرس شغلی بر اساس سرمایه‌ روان‌شناختی و عملکرد شغلی در پرستاران بیمارستان‌های شهر کرمانشاه

بیتا شلانی 1 ORCID logo، اکرم آبباریکی 2* ORCID logo، سعید صادقی 3 ORCID logo

1 گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 گروه روانشناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
3 گروه روانشناسی بالینی و سلامت، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Abbariki.akram@gmail.com

زمینه و اهداف: استرس شغلی در پرستاران یکی از مسئله‌های مهم قرن حاضر است که بسیاری از تحقیقات به بررسی عواملی پرداخته‌اند که با این متغیر، در ارتباط می‌باشند. هدف این پژوهش پیش بینی استرس شغلی بر اساس سرمایه روان‌شناختی و عملکرد شغلی پرستاران است.

مواد و روش ها: جامعه آماری این پژوهش توصیفی- همبستگی شامل تمام پرستاران شهر کرمانشاه در سال 1395 بود که تعداد 152 پرستار به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه استرس شغلی استاینمتز، سرمایه روان‌شناختی، و عملکرد شغلی پاترسون استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان با کمک نرم‌افزار آماری SPSS نسخه‌ی 22 استفاده شد.

یافته‌ها: بین متغیرهای سرمایه‌روان‌شناختی و استرس شغلی (P<0/05) و سرمایه‌روان‌شناختی و عملکرد شغلی رابطه معنی‌دار وجود دارد (P<0/001). مدل کلی نشان داد که این دو متغیر با همدیگر قادر به پیش‌بینی استرس شغلی پرستاران می‌باشد (P<0/05) و سرمایه روان‌شناختی به تنهایی قادر به پیش بینی استرس شغلی می‌باشد (P>0/05)، در حالی که عملکرد شغلی به تنهایی توانایی پیش بینی کنندگی استرس شغلی راندارد( P>0/05).

نتیجه‌گیری: براساس این یافته‌ها، پرستارانی که سرمایه‌روان‌شناختی غنی‌تری داشته باشند استرس کمتری را تجربه می‌کنند.

کلید واژه ها: استرس شغلی, پرستاران, سرمایه روانشناختی, عملکرد شغلی, امید, تاب آوری, خوش بینی, خود کارآمدی

ثبت‌شده: 23 خرداد 1398
پذیرفته‌شده: 30 آبان 1398