فائزه بشیری
1 ، مهدی امرائی
1 ، فرزاد فرجی خیاوی
2* 1 گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
2 گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
چکیده
زمینه. در کشورهای در حال توسعه سرطان ها روند رو به افزایشی دارند که در ایران بعد از بیماری های قلبی- عروقی و حوادث و تصادفات، سرطان سومین علت مرگ و میر است. هزینه های تشخیص و درمان سرطان ها فشارهای مالی سنگینی بر سیستم های بهداشت و درمان کشورها وارد می کند که نیازمند سنجش و ارزیابی های مالی دقیق است. لذا این مطالعه با هدف تعیین هزینه های مستقیم پزشکی بیماران سرطانی تحت عمل جراحی در بیمارستانهای آموزشی اهواز انجام شد.
روش کار. این پژوهش توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ انجام شد. جامعهی پژوهش شامل بیماران مبتلا به سرطان بود که برای درمان در بیمارستانهای آموزشی اهواز مورد عمل جراحی قرار گرفته بودند. جمع آوری داده ها از طریق بررسی پرونده های بالینی این بیماران انجام گرفت که برای توصیف داده ها از شاخص های آمار کمّی مانند فراوانی، میانگین، انحراف معیار و نیز جداول استفاده شد. علاوه بر آن از شاخص های آمار تحلیلی مانند آزمون تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی با نرم افزار SPSS22 استفاده شد.
یافتهها. با توجه به نتایج مطالعه میانگین هزینه های کلی سرطان 77.994.903 ریال با انحراف معیار (111.224.332 = SD) محاسبه شد. پرهزینه ترین سرطان، سرطان کولورکتوم با میانگین 193.558.434 ریال با انحراف معیار (266.162.757 = SD) و کم هزینه ترین سرطان، سرطان پانکراس با میانگین 29.284.226 ریال با انحراف معیار (23.057.425 = SD) بود. همچنین بر اساس یافته ها بین نوع سرطان (P=0/000) و طول مدت بستری (P=0/041) با هزینهی بستری رابطه ی مستقیم معنی دار مشاهده شد.
نتیجهگیری. هزینه های اقتصادی درمان همه انواع سرطان بسیار سنگین است. هر گونه مداخله درمانی و مدیریتی که بتواند هزینه های درمان سرطان یا طول مدت درمان را کاهش دهد، سهم فراوانی در کاهش آلام بیماران، بهبود کیفیت زندگی آن ها و کاهش هزینه های تحمیلی خواهد داشت.
کلید واژه ها: هزینه های مراقبت بهداشتی, هزینه و تحلیل هزینه, هزینه های مستقیم پزشکی, سرطان, جراحی عمومی