لیلا بنی فاطمه
1 ، مصطفی فرح بخش
2 ، صدیقه محمد اسماعیل
1* 1 گروه علم اطلاعات و مدیریت دانش، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2 مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه. مدیریت دانش شامل دسترسی به منابع، روش انتقال تجارب ارائه دهندگان خدمت، روش جمع بندی و تحلیل تجارب، تحلیل رویکرد ذخیره سازی و گزارش و رویکرد به اشتراک گذاری دانش تولید شده است. موفقیت در زمینه مدیریت دانش نیازمند ایجاد یک محیط جدید کاری می باشد که دانش و تجربه بتوانند به راحتی تسهیم شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی مدیریت دانش در نظام مراقبت های اولیه بهداشتی شهر تبریز در حیطه پیشگیری از خودکشی انجام گرفت.
روش کار. این مطالعه یک پژوهش توصیفی و از نـوع مقطعـی بود که در سال 1401 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی درمانی در برنامه پیشگیری از خودکشی در نظام مراقبت های اولیه بهداشتی شهر تبریز بودند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه دموگرافیکی براساس سن، شغل، جنسیت، تحصیل، سابقه کار و محل کار تهیه و همراه مقیاس اصلی پرسشـنامه مدیریت دانش لاوسون استفاده شـد. داده های حاصل در نرم افزار SPSS نسخه 21 وارد شد. برای گزارش داده ها از میانگین و شاخص پراکندگی استفاده شد. برای مقایسه گروه ها از آزمون T مستقل، کای اسکویر و ANOVA استفاده شد.
یافتهها. 270 نفر پرسشنامه را تکمیل نمودند. بیشتر شرکت کنندگان با 47/3 درصد (124 نفر) مراقب سلامت و کمترین پزشکان خانواده 8 درصد (21 نفر) بودند. 9/9 درصد شرکت کنندگان مرد و 90/1 درصد آنها زن بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه 8/42 ±40 سال و میانگین سابقه کار 14/7±9/1 سال میباشد. نتایج این مطالعه نشان داد از دیدگاه ارایه دهندگان مراقبت های مرتبط با خودکشی مؤلفههای مختلف مدیریت دانش در نظام مراقبت های اولیه بهداشتی شهر تبریز در حدود 46/5 درصد بود. این درصد در بین مردان مورد مطالعه 52/5 و در بین زنان 45/9 درصد می باشد. در شاخص وضعیت مدیریت دانش، ارتباط معنی دار بین مرد و زن وجود داشت.
نتیجهگیری. دانش و استفاده از فرآیند مدیریت دانش در حیطه برنامه پیشگیری از خودکشی در سطح پایین تر از متوسط قرار داشت. جهت كاربرد مدیریت دانش در نظام مراقبت های اولیه بهداشتی در برنامه پیشگیری از خودکشی لازم اسـت كه مدیـریت دانـش در رسالت، چشم انداز، برنامه های استراتژیك و فرآیندهای کاری این نظام به عنوان یك اصل مهم لحاظ شود.
کلید واژه ها: پیشگیری اولیه, خودکشی, مدیریت دانش, مراقبت های اولیه بهداشتی