علی امیرحسینی
1 ، حسین شیرازی
2* ، میثم شفیعی رودپشتی
3 ، حسین جنتی فر
2 1 دانشکده علوم انسانی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
2 گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
3 گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
زمینه. هدف این پژوهش طراحی الگوی توسعه مشارکتهای نظام سلامت از طریق بکارگیری گفتگوی دهانبهدهان الکترونیکی است. این موضوع از مباحث روز و مورد توجه محققان و مدیران بخشهای دولتی و خصوصی کشور است.
روش کار. این مطالعه از نوع کیفی و با استفاده از روش فراترکیب و تکنیک دلفی انجام شد. ابزار گردآوری دادهها، مطالعات کتابخانهای و بررسی مقالات مرتبط با پیشینه پژوهش است. ابتدا اطلاعات و یافتههای مرتبط از پایگاههای علمی معتبر داخلی و خارجی به روش فراترکیب استخراج، سپس از طریق پرسشنامه به نظرخواهی پنل خبرگان گذاشته شد. پس از دو مرحله نظرخواهی، یافتههای اولیه پالایش و کدهای غیرضرور ادغام یا حذف و در نهایت مولفهها و شاخصهای موثر بر توسعه مشارکتهای نظام سلامت از طریق گفتگوی دهان به دهان شناسایی و دستهبندی شدند.
یافتهها. از بین 66 کد اولیه استخراج شده به روش فراترکیب، پنل خبرگان به روش دلفی تعداد 36 شاخص نهایی را شناسایی و در قالب3 مقوله و 9 مولفه شامل؛ عوامل ایجاد با مولفههای (ساختاری و زمینهای، اقتصادی و مالی، ارتباطی و تعاملی)، عوامل انتشار با مولفههای (سازمانی و نهادی، حقوقی و قراردادی، آگاهسازی و اعتمادسازی)، عوامل تاثیر با مولفههای (قانونی و نظارتی، فنی و تخصصی، مقبولیت و اثربخشی) دستهبندی کردند.
نتیجهگیری. در پژوهش حاضر، الگو و دیدگاه جدیدی در توسعه مشارکتهای نظام سلامت از طریق گفتگوی دهان به دهان الکترونیکی ارائه شد تا از طریق بکارگیری ابزارهای جدید بازاریابی و تکنولوژیهای روز، ظرفیتهای عظیم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بخشهای دولتی، خصوصی و خیریه جهت توسعه بهداشت و درمان استفاده گردد.
کلید واژه ها: نظام سلامت, مشارکت عمومی- خصوصی, گفتگوی دهان به دهان الکترونیکی, روش فراترکیب, تکنیک دلفی