doi: 10.34172/doh.2023.24

بهداشت عمومی

بررسی رابطه سن شروع مصرف سیگار با رفتارهای پرخطر در دانشجویان: مطالعه‌ی مبتنی بر وب

پیمان حبیبی 1 ORCID logo، اصغر محمدپوراصل 2 ORCID logo، فرهاد شکاری 3* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات سلامت سالمندی، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران
2 مرکز تحقیقات سلامت و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: farhad.shekari377@gmail.com

زمینه. شروع مصرف سیگار در سنین پایین افراد را در معرض خطر آسیب‌های سلامتی بیشتری قرار می‌دهد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه سن شروع مصرف سیگار با رفتارهای پرخطر از قبیل مصرف سیگار، مصرف الکل، سوء مصرف مواد و رفتار جنسی پرخطر در دانشجویان شهر تبریز بود.
روش کار. این مطالعه‌ی مقطعی مبتنی بر وب در سال 1398 در شهر تبریز انجام شد. تعداد 3649 دانشجو از همه دانشگاه‌های موجود در سطح شهر، به طور تناسبی با توجه به تعداد دانشجو در هر دانشگاه، وارد مطالعه شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق یک پرسشنامه آنلاین جمع‌آوری شد. از تحلیل رگرسیون لجستیک به منظور بررسی رابطه بین سن شروع مصرف سیگار و رفتارهای پرخطر استفاده شد.
یافته‌ها. میانگین (انحراف معیار) سن شرکت‌کنندگان در مطالعه 85/ 22 (66/ 3) سال و 7/ 55 درصد آنها نیز پسر بودند. دانشجویانی که در سن 16 سالگی یا پایین‌تر از آن مصرف سیگار را شروع کرده بودند در مقایسه با دانشجویانی که در سن بالاتر از 18 سالگی شروع به مصرف سیگار کرده بودند شانس بیشتری برای مصرف الکل در طول 30 روز گذشته (نسبت شانس= 77/ 1 و فاصله اطمینان 95 درصد: 62/ 2 - 20/ 1) و رفتار جنسی پرخطر (نسبت شانس= 54/ 1 و فاصله اطمینان 95 درصد: 26/ 2 - 06/ 1) داشتند.
نتیجه‌گیری. شروع زودهنگام مصرف سیگار با رفتارهای پرخطر رابطه دارد. سن شروع مصرف سیگار باید به عنوان یکی از عوامل مرتبط با رفتارهای پرخطر مد نظر قرار گیرد و برنامه‌های پیشگیری از مصرف دخانیات از دوران نوجوانی آغاز شود.

کلید واژه ها: مصرف سیگار, سن شروع, مصرف تنباکو, مصرف الکل, سوء مصرف مواد, رفتار جنسی پرخطر

ثبت‌شده: 27 آذر 1401
بازنگری: 30 فروردین 1402