doi: 10.34172/doh.2023.23

کیفیت در ارائه خدمات سلامت

مقایسه تاثیر دو روش تریاژ به روش رایج و تیمی بر شاخص‌های عملکردی بخش اورژانس

ژیلا یوسفی 1 ORCID logo، کاووس شهسواری نیا 2 ORCID logo، محمدرضا نریمانی 3 ORCID logo، حسین فیض اله زاده 4* ORCID logo

1 دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه آموزشی طب اورژانس، مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب حوادث جاده‌ای، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 قطب علمی آموزشی مدیریت سلامت کشور، مرکز آموزشی درمانی آیت‌اله طالقانی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه پرستاری داخلی- جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: hosseinfeizalahzadeh@gmail.com

زمینه. تریاژ موثر یک راهکار مناسب برای بهبود شاخص‌های عملکرد در بخش اورژانس می‌باشد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر تریاژ به روش رایج و تیمی بر شاخص‌های عملکرد بخش اورژانس بود.
روش کار. این مطالعه یک پژوهش توصیفی مقطعی است. تمامی 749 نفر بیمار مراجعه کننده به مرکز اورژانس بیمارستان سینای تبریز در دو هفته متوالی تیر ماه 1400، به ترتیب به روش‌های رایج و تیمی تریاژ شدند. برای ثبت شاخص‌های عملکرد اورژانس از چک لیست محقق ساخته استفاده شد. داده‌ها از پرونده‌های بیماران استخراج شده و در چک لیست ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون‌های کای دو و من- ویتنی در محیط نرم‌افزار SPSS 19 انجام گردید.
یافته‌ها. 9/ 86 درصد بیماران در گروه تریاژ به روش رایج (7/ 52 درصد زن) و 7/ 86 درصد در گروه تریاژ به روش تیمی (52 درصد زن) بزرگ‌تر از 40 سال سن داشتند. یافته‌ها نشان داد در گروه تریاژ به روش تیمی تعداد بیماران بستری موقت در مقایسه با روش رایج به طور معنی‌داری بیشتر و فراوانی ترک با مسئولیت شخصی کمتر است (05/ 0 > P). همچنین مدت زمان انتظار برای بیماران تریاژ شده به روش تیمی کمتر از روش رایج بود و این اختلاف مقادیر برای هر سه سطح تریاژ معنی‌دار بود (05/ 0 > P).
نتیجه‌گیری. نتایج پژوهش حاضر نشان داد استفاده از تریاژ به روش تیمی در مقایسه با روش رایج بر بهبود شاخص‌های عملکردی اورژانس تاثیر مثبت‌تری دارد. بنابراین پیشنهاد می‌شود به منظور ارائه خدمات بهتر و افزایش رضایت‌مندی بیماران، به کارگیری این شیوه در اورژانس بیمارستان‌ها مورد توجه قرار گیرد.

کلید واژه ها: خدمات فوریت های پزشکی, تریاژ, مراقبت های اورژانسی

ثبت‌شده: 06 خرداد 1402