doi: 10.34172/doh.2023.29

اقتصاد سلامت

بررسی هزینه‌های مستقیم غیرپزشکی و غیرمستقیم تحمیل شده بر بیماران بستری مبتلا به سویه اومیکرون کووید-19: یک مطالعه مقطعی

مسعود باقری 1 ORCID logo، معصومه ابراهیمی توانی 2 ORCID logo، فرید غریبی 3* ORCID logo

1 واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان امام خمینی، محمد کرمانشاهی و فارابی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2 مرکز مدیریت شبکه، معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
3 مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gharibihsa@gmail.com

زمینه.فراهم نمودن مراقبت‌های بهداشتی با هزینه مناسب یکی از تعهدات نظام‌های سلامت می‌باشد. نظر به اهمیت برآورد هزینه‌های مختلف تحمیل شده بر بیماران و اقدام مقتضی در جهت تعدیل مستمر آن‌ها، مطالعه حاضر با هدف بررسی هزینه‌های مستقیم غیرپزشکی و غیرمستقیم تحمیل شده بر بیماران بستری مبتلا به سویه اومیکرون کووید-19 به انجام رسید.
روش کار. مطالعه مقطعی حاضر در اسفند 1400 با مشارکت 400 نفر از بیماران بستری مبتلا به سویه اومیکرون کووید-19 در بیمارستان کوثر سمنان اجرا گردید. داده‌های مورد نیاز مطالعه با استفاده از یک ابزار استاندارد و از طریق مصاحبه با بیماران گردآوری گردید. یافته‌های توصیفی به صورت فراوانی (درصد) برای متغیرهای کیفی و میانگین (انحراف معیار) برای متغیرهای کمّی گزارش گردید. جهت بررسی ارتباط آماری میان متغیرهای دموگرافیک و زمینه‌ای با انواع هزینه‌های تحمیل شده بر بیماران از آزمون‌های آماری t-test، ANOVA، و آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد.
یافته‌ها. نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد که میزان هزینه‌های مستقیم غیرپزشکی و هزینه‌های غیرمستقیم تحمیل شده بر بیماران و خانوارهای آنان به ترتیب 20.260.000 و 28.300.000 ریال می‌باشد. بررسی معنی‌داری رابطه آماری میان متغیرهای دموگرافیک و زمینه‌ای با انواع هزینه‌های تحمیل شده بر بیماران و خانوارهایشان حاکی از این است که ابتلای قبلی به بیماری ریوی، آسم و دیابت؛ بستری شدن در ICU؛ رفتن بیمار به حالت اغماء و نیز مواجهه وی با ناراحتی قلبی ناشی از ابتلا به کووید-19، دارای ارتباط معنی‌دار آماری با هزینه‌های مستقیم غیرپزشکی می‌باشند. همچنین متغیرهای سن، جنسیت، وضعیت تحصیلی، وضعیت شغلی، داشتن فعالیت جسمی شغلی و نیز رفتن بیمار به حالت اغماء بر تحمیل هزینه‌های غیرمستقیم بر بیماران و خانوارهای آنان تاثیر داشته‌اند. (0.05>P)
نتیجه‌گیری. نتایج مطالعه نشان داد که ابتلا به سویه اومیکرون کووید-19، هزینه قابل توجهی بر بیماران و خانوارهای آنان تحمیل می‌کند و طیف قابل توجهی از عوامل بر میزان این هزینه ها تاثیر دارند که می‌بایست در انجام مداخلات ارتقایی به آن‌ها توجه شود.

کلید واژه ها: حفاظت مالی, هزینه های بهداشتی, کووید-19, اومیکرون

ثبت‌شده: 11 مرداد 1402