چکیده
زمینه. سالمندی موفق احساس رضایت و شادمانی درونی فرد از زندگی کنونی و گذشته است. پیادهسازی این مفهوم در هر جامعهای نیازمند توجه به آن در برنامهها و سیاستگذاریهای کلان میباشد. بدین منظور این مطالعه با هدف بررسی مقایسهای پوشش مولفههای مفهوم سالمندی موفق در برنامههای سلامت ایران و کشورهای منتخب انجام گردید.
روش کار. پژوهش حاضر یک مطالعه تطبیقی است که ابتدا یک مرور متون انجام گردید. با جستجو در وبسایتهای داخلی، اسناد و بخشنامههای وزارت بهداشت کشور، برنامههایی که در خصوص سالمندان تدوین و در حال اجرا میباشد استخراج شده و مولفههایی که در هر برنامه مورد تاکید بود مشخص گردید. در نهایت عناصر و مولفههای پوشش مفهوم سالمندی موفق در کشور ایران با سایر کشورهای منتخب در این زمینه بررسی و شکافهای موجود به شکل مطالعه تطبیقی مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها. با بررسی برنامههای سلامت کشور، عناصر و مولفههای سالمندی موفق موجود در هر یک از برنامهها مشخص گردید. زیرمولفههای ارتقاء بهداشت، ارائه خدمات بهداشتی مناسب، خدمات پزشکی و درمانی در بیشتر بستههای برنامههای سلامت کشور مورد تاکید بوده است در حالیکه زیرمولفههای پیشگیری از بیماریها، مراقبت طولانی مدت، پایبندی سالمندان به استفاده از خدمات ارائه شده، حمایت اجتماعی، تحصیلات و سواد، درآمد، بیمه و حمایت اجتماعی و اشتغال در هیچ یک از برنامهها مدنظر قرار نگرفته است. در بین کشورهای بررسی شده برنامههای سلامت دو کشور کانادا و آمریکا، انطباق زیادی با مولفههای سالمندی موفق چهارچوب سازمان بهداشت جهانی دارد.
نتیجهگیری. با توجه به مورد غفلت واقع شدن مولفههای مهمی چون پیشگیری از بیماریها، مراقبت طولانیمدت و پایبندی سالمندان به استفاده از خدمات ارائه شده، سیاستگذاران حوزه سلامت باید شکاف موجود را با الگوگیری برنامههای سالمندی موفق در کشورهای منتخب در این حوزه تکمیل نمایند؛ همچنین برای تامین مولفههایی مثل حمایت اجتماعی، تحصیلات و سواد، بیمه و اشتغال درگیری بین بخشی در سطح وزارتهای رفاه، آموزش و اقتصاد و دارایی ضروری به نظر میرسد.