doi: 10.34172/doh.2024.12

مدیریت در سیستم سلامت

تاثیر انتقال دانش بر توانمندسازی کارکنان در بیمارستان­های آموزشی: یک مطالعه مقطعی

روح انگیز طاهری 1 ORCID logo، منصوره سلمانی 1 ORCID logo، سعیده موسوی 2 ORCID logo، روح اله کلهر 3* ORCID logo

1 گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2 گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی‌کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
3 3مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: R.kalhor@gmail.com

زمینه. در موسسات بهداشتی مانند بیمارستان ­ها ارزش خدمات با استفاده از مهارت، دانش و تجربه کارکنان بهداشتی ایجاد می­ شود. بنابراین انتقال دانش برای توانمند­سازی کارکنان در بیمارستان ضروری است. از آنجایی که مطالعات کمی به بررسی تاثیر انتقال دانش بر توانمندسازی کارکنان در بیمارستان­ ها پرداخته است، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر انتقال دانش و مولفه­ های آن بر توانمندسازی کارکنان در بیمارستان‌های آموزشی قزوین انجام شد.

روش کار. این مطالعه توصیفی- تحلیلی با روش مقطعی بین اسفند 1398 و خرداد 1399 میان 330 نفر از کارکنان بیمارستان­های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. برای انتخاب نمونه­ ها از روش نمونه­ گیری تصادفی سیستماتیک استفاده شد. داده­ ها با استفاده از پرسش‌نامه­ های معتبر انتقال دانش دکاسترو (De-Castro) و همکاران (2008) و توانمندسازی کارکنان اسپریتزر (Spreitzer) (1992) جمع­ آوری شدند و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش همبستگی و تحلیل معادلات ساختاری (SEM) به کمک نرم‌افزار SPSS-22 و AMOS استفاده شد.

یافته‌ها. نتایج نشان داد که انتقال دانش تاثیر مستقیم و معنی‌داری بر توانمندی کارکنان دارد (B=0/34 ، P<0/001). علاوه بر این تاثیر معنی‌دار ابعاد انتقال دانش نیز بر توانمندی کارکنان مشاهده شد (P<0/001). در رابطه با برازش مدل، مقدار شاخص‌های GFI، CFI، NFI بالای 9/ 0 به دست آمد. علاوه بر این شاخص 0/074 RMSEA بود که نشان‌دهنده برازش خوب مدل بود.

نتیجه‌گیری. نتایج نشان داد که بهبود انتقال دانش منجر به ارتقای سطح توانمندی کارکنان می­ شود. بنابراین مدیران بیمارستان­ ها می‌توانند با اتخاذ استراتژی­هایی از قبیل برگزاری دوره ­های آموزشی میزان توانمندی کارکنان را بهبود بخشند.

کلید واژه ها: انتقال دانش, توانمندسازی کارکنان, کارکنان بیمارستان

ثبت‌شده: 08 مهر 1402