حکیمه حضرتی
1 ، مژگان بهشید
2* ، آرمین مهاری
3 1 مرکز تحقیقات آموزش علوم پزشکی، پژوهشکده مدیریت سلامت و ارتقاء ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه. آموزش بالینی از ارکان اصلی آموزش صلاحیتهای حرفهای در دانشجویان رشتههای علوم پایه پزشکی است که منجر به شکلگیری هویت حرفه ای فراگیران میگردد. این مطالعه با هدف کشف و تبیین تجارب مدرسین بالینی در فراهمسازی جو یادگیری حمایتی برای رشد هویت حرفه ای دانشجویان رشتههای علوم پایه پزشکی به اجرا درآمد.
روش کار. مطالعهی حاضر، یک مطالعهی کیفی با رویکرد تحلیل محتوایی قراردادی است. دادهها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با مدرسین بالینی و دانشجویان رشتههای علوم پایه ی پزشکی جمعآوری گردید. جمعآوری دادهها تا رسیدن به اشباع داده ادامه یافت. جهت استحکام مطالعه از چهار معیار گوبا و لینکلن (Lincoln & Guba) شامل؛ مقبولیت، اطمینانپذیری، باورپذیری و انتقالپذیری و نیز از نرمافزار MAXQDA10 برای مدیریت دادهها استفاده گردید. مصاحبهها به روش تحلیل محتوایی تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافتهها. از تحلیل مصاحبه ها، سه درونمایه تحت عناوین: "استاد بالینی به مثابه معمار جو یادگیری محور"، "ایجاد جو حمایتی" و "دید کلنگر به فرآیند آموزش و نیازهای دانشجویان" استخراج گردید.
نتیجهگیری. مدرسین بالینی با فراهم ساختن جو حمایتی، توجه به ابعاد مختلف انسانی، رعایت اصول رفتار و تعهدات حرفهای و توجه ویژه به نیازهای فراگیران میتوانند فرصتهای یادگیری مناسبی را برای شکلگیری هویت حرفهای فراگیران فراهم ساخته و احترام به ارزشهای حرفهای را به فراگیران بیاموزند. آنها همچنین به عنوان رایزن حرفهای و الگوی نقش میتوانند در توسعهی مهارتهای فراشناختی فراگیران و ارتقای صلاحیت حرفهای دانشجویان گام بردارند.
کلید واژه ها: هویت حرفهای, مدرس بالینی, جو یادگیری, مطالعه کیفی