doi: 10.34172/doh.2021.09

اطلاعات سلامت و کتابداری پزشکی

مروری

کاربرد مدل‌ها، رویکردها و ابزارهای فناوری اطلاعات در مدیریت کووید-19: مرور سریع

زینب محمدزاده 1 ORCID logo، الهام مسرت 2* ORCID logo، رضا کریمی نژاد 3 ORCID logo

1 گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع¬رسانی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه انفورماتیک پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3 مدیریت توانبخشی، مرکز بهداشت تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Elhammaserat@gmail.com

هم­زمان با اپیدمی کووید-19 تحقیقات فراوانی در زمینه­ ی تسهیل و تسریع تشخیص بیماری، ایجاد واکسن و درمان­ های احتمالی و درک تأثیرات اجتماعی- اقتصادی این بیماری صورت گرفته است. فناوری های نوین مانند سلامت از راه دور، سلامت دیجیتال، واقعیت مجازی، سیستم های خبره و هوش مصنوعی در پیشرفت و موفقیت علوم پزشکی و مدیریت بیماری­ های عفونی و اپیدمی ها مانند MERS و SARS موثر بوده اند هدف این مطالعه مروری بر کاربردهای فناوری اطلاعات در کنترل و مدیریت کووید-19 می باشد. مطالعه­ ی حاضر یک مرور سریع است که براساس چارچوب 5 مرحله ای پیشنهادی Arksey و O'Malley انجام است . بعد از انتخاب کلیدواژه های جستجو با استفاده از کلید واژه ها و استراتژی جستجوی مناسب در پایگاه های اطلاعاتیWeb of Science, ProQuest, PubMed, Scopus, Cochrane Library و Google Scholar در تاریخ اول ماه می2020 انجام شد. از بین 6297 مقاله­ ی مورد بررسی، 24 مقاله برای استخراج داده­ ها انتخاب شدند. اکثر مطالعات انجام­ شده (58 درصد)، قابلیت هوش مصنوعی برای کمک به پزشکان در تشخیص بیماران مبتلا به کووید-19 و شناسایی ضایعات با استفاده از تصاویر CT را نشان دادند. سایر مطالعات سودمندی استفاده از سیستم های تله مدیسین، پرونده­ ی الکترونیک سلامت، سیستم های خبره و سیستم های دیده­ بانی را برای کاهش تماس، غربالگری سریع و مدیریت صحیح بیماران تأیید کرده­ اند. همچنین 46 درصد مطالعات مرتبط با کاربرد فناوری اطلاعات در مدیریت کووید-19 در کشور چین انجام شده است. با توجه به قابلیت انتقال بسیار بالای اپیدمی کووید-19، کاربرد فناوری های حوزه ­ی سلامت از راه دور مانند تله مدیسین به منظور رعایت فاصله ­ی اجتماعی ملموس ­تر بوده است. همچنین با توجه به مشابه بودن علائم کووید-19 با سایر بیماری­های تنفسی، سعی در ایجاد سیستم های غربالگری و تشخیص سریع به کمک هوش مصنوعی گردیده است. نتایج مطالعات کاربرد بیشتر این 2 سیستم را تأیید کرده اند. مطالعات انجام­ شده اثربخشی فناوری را در شناسایی سریع بیماران، خودقرنطینگی، کمک به تشخیص و پایش روند بیماری اثبات کردند.
کلید واژه ها: کووید-19, فناوری اطلاعات سلامت, مرور, تله مدیسین

ثبت‌شده: 24 اردیبهشت 1399