چکیده
زمینه. در دهه های اخیر اپیدمی بیماری های واگیردار متعددی رخ داده و علیرغم آموزش هایی که متولیان سلامت به مردم ارائه می دهند، شواهد کافی در زمینه ارزیابی روش های آموزشی وجود ندارد. لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی روشهای آموزش به مردم در زمان اپیدمی بیماری های واگیردار از دیدگاه مردم انجام شد.
روش کار. مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی می باشد که در سال 1402 در ایران انجام شد. گروه هدف مطالعه حاضر، افراد بالای 15 سال و ساکن در ایران در زمان اپیدمی های سالهای اخیر بودند. برای جمع آوری داده ها، یک پرسشنامه محقق ساخته، با 14 سوال طراحی شد که روایی آن از طریق محاسبه شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی تائید شد و همچنین پایایی آن از طریق انجام مطالعه پایلوت مورد تائید قرار گرفت. برای انتخاب شرکت کنندگان نیز از روش های نمونه گیری در دسترس استفاده شد. جهت جمع آوری داده ها، پرسشنامه مذکور، به دو صورت الکترونیکی و حضوری در اختیار گروه هدف قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS 24 مورد تحلیل قرار گرفتند. مقدار P-value کمتر از ۰۵/ ۰ معنی دار تلقی گردید.
یافتهها. در مجموع 278 نفر در مطالعه حاضر شرکت کردند که اکثر آنان زن بودند (9/ 61 درصد). میانگین سنی شرکت کنندگان 33/9 سال بود. تحصیلات اکثر شرکت کنندگان، کارشناسی بود (43/2 درصد). براساس نتایج مطالعه حاضر، شبکههای اجتماعی به عنوان پرکاربردترین (76/8 درصد) و اثرگذارترین (87/6 درصد) منبع دریافت آموزش ها در دوران اپیدمی بیماریهای واگیردار بود. همچنین بر اساس نظرات شرکت کنندگان، عملکرد شبکه های اجتماعی نیز بهتر از سایر منابع اطلاعاتی بود (78 درصد). آموزشهای چهره به چهره توسط کارکنان سلامت به عنوان مورد اعتمادترین منبع آموزشی بود (81/6 درصد) و شرکت کنندگان این روش را بیشتر از سایر روش ها به دیگران توصیه می کردند (82/4 درصد). مصاحبه با متخصصان حوزه سلامت و ارائه آموزش های حضوری توسط کارکنان سلامت بهعنوان اثربخش ترین شیوه های آموزشی از نظر مردم بودند (60/4 درصد). همچنین مطابق با نتایج، رابطه دار معکوسی بین سن و منابع اطلاعاتی مانند اینترنت، شبکه های اجتماعی و روزنامه بود.
نتیجهگیری. براساس نتایج مطالعه حاضر، نظارت بیشتر بر محتواهای ارائه شده در شبکه های اجتماعی (با توجه به استفاده بیشتر و اعتماد پایین به آنها) و استفاده از متخصصین نظام سلامت در ارائه آموزش های عمومی اثربخش توصیه می گردد.