مژگان میرغفوروند
1 ، مریم واعظی
2 ، سکینه محمد علیزاده چرندابی
3 ، شهلا میدیا
4 ، خدیجه حاجی زاده
5* 1 مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه زنان و زایمان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 شبکه تحقیقاتی تغذیه نوزادان آسیای جنوبی (SAIFRN)، دانشکده پرستاری، دانشکده علوم، پزشکی و بهداشت، دانشگاه ولونگونگ، ولونگونگ، استرالیا
5 گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه. مراقبت مادری احترامآمیز، یک استراتژی مهم در بهبود تجارب مادران بعد از زایمان می باشد. هدف از این مطالعه تبیین ادراک زنان زایمانی از جنبهها و عوامل تعیینکننده مراقبت مادری احترامآمیز می باشد.
روش کار. این مطالعه با رویکرد کیفی از نوع تحلیل محتوا بر روی 12 زن زایمانکرده با حداکثر تنوع و از طریق نمونه گیری هدفمند انجام گرفت. دادهها از طریق مصاحبههای فردی نیمه ساختار یافته عمیق جمع آوری و بهطور همزمان، با استفاده از آنالیز محتوای کیفی با رویکرد قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها. پس از تجزیه و تحلیل متن مصاحبهها 7 طبقه و 22 زیر طبقه که شامل تکریم زائو، نیازها و ترجیحات تأمین شده، مشارکت در تصمیم گیری، حفظ مراقبت و رها نشدن زن باردار، همدلی، منابع انسانی و غیر انسانی مناسب و بازدارنده های بدرفتاری و بی احترامی حاصل شد.
نتیجهگیری. طراحی مداخلات مناسب برای ارتقای مراقبت مادری احترامآمیز در ابعاد مختلف، حیاتی است. بدین لحاظ باید با تامین نیازهای رفاهی و محیطی و همدلی با مادر و رعایت حریم شخصی مادران و همچنین کاهش حجم کاری کارکنان و نیز تغییر نگرش کارکنان بهداشتی، مراقبت مادری احترام آمیز در زایمان و پس از زایمان را فراهم نمود که این امر نیازمند یاری سیاستگذاران و مدیران سلامت می باشد.
کلید واژه ها: مراقبت مادری احترام آمیز, حقِ بر سلامتی, حقوق بیمار, عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت, ادراک زنان زایمانی