مجله تصویر سلامت. 1391؛3(1): 11-18.

کیفیت در ارائه خدمات سلامت

تأثیر آموزش کارکنان و مراجعین بر بهبود میزان رعایت حقوق بیمار در کلینیک فیزیوتراپی دانشکده توانبخشی تبریز

فرید غریبی، میرعلی اعتراف اسکویی*، جعفر صادق تبریزی، محمد اصغری جعفر آبادی
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: eterafoskouei@tbzmed.ac.ir

زمینه و اهداف : حقوق بیمار شامل موارد مراقبتی است که بیمار حق دریافت آنها را دارد و مطالعات نشان داده است که بکارگیری اصول مربوط به حقوق بیمار منجر به بهبود نتایج درمانی و نیز افزایش رضایت مندی مشتریان خواهد شد. مطالعه حاضر در این راستا و با هدف بررسی میزان رعایت حقوق بیمار و ارتقای میزان رعایت آن از طریق مداخلات کارا و اثربخش در سال های 89 و 90 به انجام رسید.

مواد و روش ها : این مطالعه از نوع توصیفی مداخله ای می باشد که در طی 15 ماه در کلینیک فیزیوتراپی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت. داده ها به وسیله ی پرسشنامه محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن توسط آزمون های آماری مورد تایید قرار گرفته بود جمع آوری گردید. پرسشنامه در مرحله پیش از انجام مداخله شامل 7 سؤال در مورد اطلاعات دموگرافیک و 34 سؤال در مورد 11 بعد کیفیت خدمت که در مرحله پس آزمون، تعداد جنبه ها به 12 و تعداد سؤالات به 38 افزایش یافت.

یافته ها : در تحلیل های صورت گرفته بر روی داده های حاصل از مرحله پیش آزمون، در 6 بعد از حقوق بیمار یعنی انتخاب ارائه کننده ی خدمت، اختیار، احترام، ایمنی، پیشگیری و دسترسی، کیفیت خدمت، نامطلوب ارزیابی گردید که با انجام مداخلات کارا و اثربخش از طرف تیم ارتقاء، تمامی جنبه ها اصلاح و امتیاز آنها به حد مطلوب ارتقاء یافت.

نتیجه گیری : نتایج برگرفته از مطالعه حاضر نشان می دهد که می توان با تحلیل درست مشکلات، اولویت بندی آنها و ارائه راهکارهای کاربردی در جهت مرتفع کردن آنها گام برداشت. یافته های بدست آمده از این مطالعه می تواند در محیط های مشابه و نیز در تمامی عرصه های علوم پزشکی بکار گرفته شده و نوید بخش ایجاد محیط های مراقبت سلامت سرشار از کرامت انسانی و احترام متقابل باشد.

کلید واژه ها: فیزیوتراپی, کلینیک, آموزش, حقوق بیمار

انتشار الکترونیکی: 31 خرداد 1391