علیرضا جدید
1 ، شاداب شهسواری
2* ، علی اکبر سیف کردی
3 ، علی وزیری یزدی
1 1 گروه مهندسی شیمی، دانشکده نفت و مهندسی شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 گروه مهندسی شیمی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
3 گروه مهندسی شیمی، دانشکده نفت و مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران
چکیده
زمينه و اهداف: آلودگي منابع آب هاي سطحي و زيرزميني با ترکيبات آروماتيک نظير ترکيبات فنلي يکي از جديدترين مشکلات زيست -محيطي می باشد که امروزه انسان ها با آن روبرو هستند. یکی از روش های حذف این آلاینده ها استفاده از جاذب های پلیمری است. در این تحقیق نانو جاذب پلیمری کیتوسان - بنتونیت - نانوگرافن اکساید جهت بررسی جذب فنل سنتز شد.
مواد و روش ها: در این تحقیق طراحی آزمایش با استفاده از نرم افزار7.0 Design-Expert انجام شده و تأثیر متغیرهای مستقل شامل نانو گرافن اکساید، کیتوسان و بنتونیت بر روی متغیر وابسته (میزان حذف فنل) بررسی شد. همچنین در ادامه ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک جذب فنل نیز بررسی گردید.
يافته ها: در نهایت نانو جاذب بهینه با مشخصات 0/1 گرم کیتوسان، 0/18 گرم بنتونیت و 0/07 گرم نانوگرافن اکساید و همچنین شرایط بهینه ی جذب در غلظتppm 100 آلاینده، pH برابر با 5، زمان جذب 45 دقیقه و مقدار جاذب 0/01 گرم به دست آمد.
نتيجه گيري: در نهایت مشخص شد نانو جاذب سنتزشده از ایزوترم لانگمویر که نشان دهنده ی جذب فیزیکی است، پیروی می کند و همچنین سینتیک فرایند جذب نیز، نفوذ بین ذرات می باشد. همچنین براساس مطالعه ی دمایی، پایداری نانوالیاف تا دمای 400 درجه ی سانتی گراد معلوم گردید. در نتیجه مشخص شد کاربرد بهینه ی این نانوجاذب در پساب هایی با دمای کمتر از 400 درجه سانتی گراد می باشد.
کلید واژه ها: کیتوسان, بنتونیت, نانوگرافن اکساید, فنل, تصفیه پسآب