doi: 10.34172/doh.2020.14

اطلاعات سلامت و کتابداری پزشکی

مشخصات روان­سنجی نسخه­ ی فارسی پرسش­نامه ­ی تمایل بیماران به پرسش درباره­ ی ایمنی بیمار در بیمارستان های ایران

محمد رنجبر 1 ORCID logo، علی جنتی 2 ORCID logo، محمد امین بهرامی 3 ORCID logo، توحید جعفری کوشکی 4 ORCID logo، زهرا چگینی 5 ORCID logo، فهیمه اسبقی 6* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات مدیریت و سیاست¬گذاری سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
2 گروه آموزشی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، قطب علمی آموزشی مدیریت سلامت ایران، دانشکده مدیریت و اطلاع¬رسانی پزشکی، تبریز، ایران
3 گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع¬رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران / مرکز تحقیقات مدیریت منابع انسانی سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع¬رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4 مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران / گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
6 گروه آموزشی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی، یزد، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: F.Asbaghi95@ gmail.com

زمینه و اهداف: ایمنی بیمار یکی از مقوله های مهم در مباحث بهبود کیفیت ارائه ی خدمات سلامت میباشد که مورد توجه سازمان های بهداشتی درمانی است. رویکرد اخیر سازمان بهداشت جهانی جهت ارتقای ایمنی بیمار، تأکید بر مشارکت فعال بیماران دارد. مشارکت بیماران می تواند باعث کاهش خطاهای پزشکی و افزایش ایمنی بیمار گردد. با توجه به نبود پرسش نامه ی روا و پایای فارسی مرتبط در خصوص نقش بیماران در ایمنی بیمار، هدف مطالعه ی حاضر، روان سنجی نسخهی فارسی پرسش نامه ی ;تمایل بیماران به پرسش درباره ی ایمنی بیمار میباشد.

مواد و روش ها: در این مطالعه، تعداد 30 بیمار مشارکت داشتند. پرسش نامه ی مذکور شامل 9 بعد و 41 سؤال بود که برحسب مقیاس 5 گزینهای لیکرت نمره-گذاری شده بود. پرسش نامه، میزان تمایل بیماران برای سؤال کردن درباره ی مسائل مربوط به ایمنی بیمار، از پزشک و پرستار را نشان می داد. برای بررسی روایی محتوایی از شاخصهای CVR و CVIو برای ارزیابی پایایی درونی از آلفای کرونباخ استفاده شد.

یافته ها: شاخص CVR کل پرسش نامه 89/ 0 به دست آمد که برای ابعاد مختلف پرسش نامه از 79/ 0 تا 95/ 0 متغیر بود و شاخص CVI کل پرسش نامه 94/ 0 به دست آمد که برای ابعاد مختلف پرسش نامه از 89/ 0 تا 1 متغیر بود. آلفای کرونباخ کل پرسش نامه 79/ 0 محاسبه گردید. آلفای کرونباخ هریک از ابعاد هم از 7/ 0 تا 96/ 0 متغیر بود که نشان از پایایی مناسب سؤالات پرسش نامه بود.

نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نسخه ی ترجمه شده ی پرسش نامه تمایل بیماران به پرسش درباره ی ایمنی بیمار از پایایی و روایی قابل قبولی برخوردار میباشد و میتوان از آن برای سنجش تمایل بیماران به مشارکت در ارتقای ایمنی خود استفاده نمود.

کلید واژه ها: روایی, پایایی, تمایل, مشارکت بیمار, ایمنی بیمار, پرسش نامه

ثبت‌شده: 17 شهریور 1398