doi: 10.34172/doh.2020.18

اطلاعات سلامت و کتابداری پزشکی

شناسایی عوامل مؤثر در تعیین نام نویسندگی از دیدگاه محققین دانشگاه علوم پزشکی تبریز: یک مطالعه کیفی

رحیم خدایاری زرنق 1 ORCID logo، وحیده زارع گاوگانی 2,3 ORCID logo، ناهیده خوشمرام 3* ORCID logo

1 گروه آموزشی مدیریت و سیاستگذاری سلامت، قطب علمی و آموزشی مدیریت سلامت ایران، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقيقات مديريت خدمات بهداشتي درماني تبريز ، دانشگاه علوم پزشکي تبريز ، تبريز ، ايران
3 گروه آموزشی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: n.khoshmaram7@yahoo.com

زمينه و اهداف: تعیین درست نام نویسندگان و مشارکت کنندگان در اثر علمی یکی از ابعاد مهم مالکیت معنوی است و نقش مهمی در سنجش علمی بروندادهای علمی کشورها ، سازمان ها و افراد دارد. ازاین رو هدف اصلي اين مطالعه شناسایی عوامل مؤثر در تعیین نام نویسندگی از دیدگاه محققین دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود.

مواد و روش ها: مطالعه حاضر به روش تحقیق کیفی و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. جامعه پژوهش را اعضای هیئت علمی، سردبیران و ویراستاران مجلات، هیئت داوری مقالات و پایان نامه ها، محققین، پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز تشکیل دادند. حجم نمونه پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. با 27 نفر از افراد واجد شرایط مصاحبه انجام یافت. چارچوب راهنمای مصاحبه این مطالعه بر پایه ی تحقیق دلوین و گری بنا شد. برای تجزیه وتحلیل یافته ها از نرم افزار MAXQDA v10 استفاده شد.

يافته ها: یافته های به دست آمده در رابطه با شناسایی عوامل مؤثر در تعیین نام نویسندگی نشان داد، اکثریت مشارکت کنندگان بر این عقیده بودند که علاوه بر ذکر نام افرادی که شرایط کسب عنوان نویسندگی را دارا هستند، عواملی دیگر (بر اساس قوانین و عرف حاکم بر جامعه)، شامل روابط بین افراد، مقام ها و منسب های افراد، تسهیل شدن چاپ مقاله، مسائل مادی و قرارداد فرضی بین افراد، سبب می شود نام یک سری افراد دیگر در مقاله گنجانده شود.

نتيجه گيري: بررسی نتایج این مطالعه چنین نگرانی ایجاد می کند که مسئله روابط و منافع بین افراد در درازمدت ممکن است باعث شود اصل کیفیت و ارزش های علمی محققان و آثار علمی نقض شوند.

کلید واژه ها: اخلاق پژوهش, نویسندگی, COPE, ICMJE, کیفی, محققین

ثبت‌شده: 23 اردیبهشت 1398